- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско оружје које је изазвало хистерију на Западу

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетна проба крстареће ракете "Буревесник"
Ракетна проба крстареће ракете Буревесник - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
Пратите нас
Иако још није у употреби, а његове карактеристике се држе у најстрожој тајности, „буревесник“, нови руски крстарећи пројектил неограниченог домета, изазвао је хистерију и панику на Западу и већ га зову оружјем „судњег дана“ и „летећим Чернобиљем“.
Након што је руски председник Владимир Путин почетком октобра, говорећи на пленарној седници Међународног дискусионог клуба „Валдај“, обелоданио да је Русија извела успешну пробу интерконтиненталне крстареће ракете „буревесник“ на нуклеарни погон пензионисани мајор америчке војске Мајк Лајнос је тај пројектил назвао „егзотичним оружјем“ и упозорио је да ће те ракете бити способне да униште циљеве у САД.
Ова суперсонична ракета на нукеларни погон са нуклеарним реактором добила је ознаку 9М730, а њена главна предност у односу на друге пројектиле огледа се у чињеници да може провести много више времена у ваздуху и остварити већи (готово неограничен) домет. Одатле, између осталог, и потиче име „буревесник“, што је руски назив за породицу морских птица, које могу да пређу огромна растојања, а интересантно је да је назив пројектила одабран на основу резултата јавног интернет гласања у Русији.
Руски експерти објашњавају да пројектил може да буде у ваздуху веома дуго – чак недељама и месецима, чекајући даље команде, а након што добије сигнал уследиће напад.
Колики јој је тачан домет није познато, али се помињу хиљаде километара.
„Дакле, чињеница да дефинитивно има интерконтиненталан домет. То јест, домет му је десетине хиљада километара. То се чак и не мора претпостављати, то је јасно с обзиром да му то омогућава нуклеарни погонски меганизам“, каже руски експерт Дмитриј Дрозденко.
Руски војни експерти истичу да „буревесник“ нема пандана у свету. Како наводе, ову интерконтиненталну крстарећу ракету не могу пресрести системи противваздушне и противракетне одбране.

Има нуклаерну бојеву главу

Реч је о нисколетећој, стелт крстарећој ракети, високих маневарских способности, која у зависности од намене може да има нуклеарну или конвенционалну бојеву главу.
Углавном, већина карактеристика везана за „буревесник“ заснива се на претпоставкама, а једна од њих је да ће летети на висинама од 50 до 100 метара, што додатно отежава процес откривања и пресретања. Стога ће, тврде стручњаци, евентуално обарање „буревестника“ захтевати комплексну вишеслојну мрежу копнених, ваздушних и свемирских радара, повезаних са системима ПВО.
Брзина кретања овог пројектила није позната, али га мала величина и мала висина лета чине тешком метом.
Руска штампа је својевремено писала да „буревесник“ изгледом подсећа на крстарећу ракету Х-101, те да обе имају веома карактеристичан угаони облик носа и трупа, али је „буревестник“ већи од Х-101, што је, између осталог, последица уградње нуклеарног реактора. Нагађа се да је дужина трупа ракете 9М730 најмање 12 метара.
Претпоставка је да ће то бити ракета копненог базирања, мада има индиција да се „буревестник“ може базирати и на ратним бродовима. Дрозденко претпоставља да ће то бити ракета класе земља-земља.
Руски војни експерти истичу да је „буревестник“ јединствен систем нуклеарног одвраћања и називају га оружјем „нуклеарног рата“. Ипак, не ствара се за напад, него за одбрану. Зато стручњаци кажу да је „буревесник“ оружје другог удара или оружје за одмазду.
Када ће руска војска добити „буревеснике“ не зна се тачно, али војни експерти кажу да би Русија могла брзо да почне серијску производњу, ако буде потребно и ако за то постоји политичка воља и одлука.
Владимир Путин је први пут поменуо стварање „буревестника“ 1. марта 2018. године, када је обелоданио да Русија ради на суперсоничном оружју, какво нема нико у свету. Тад се сазнало и за „кинжал“, „циркон“, „авангард“, нову интерконтинеталну балистичку ракету „сармат“ и нукеларни торпедо „посједон“. Цео овај арсенал, заједно са „буревестником“, стручњаци називају „чудо-оружјем“.
У емисији „Мој поглед на Русију“ сазнајте шта би покренуло стотине руских ракета у једном трену:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала