- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Српско јединство за спас Срба на Космету“: Порука патријарха Порфирија из Подгорице

© Sputnik / Бобан НововићПатријарх српски Порфирије у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.
Патријарх српски Порфирије у Храму Христовог васкрсења у Подгорици. - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
Пратите нас
Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је вечерас из Храма Христовог васкрсења у Подгорици на молитву за српски народ и његово јединство, за спас Срба на Косову и Метохији, али и народа у Светој земљи, као и за очување идентитета предака, али и потомака.
Патријарх Порфирије нагласио је да су Срби на Косову и Метохији стално на крсту, непрестано распети, али својим распећем свједоче вјерски и народни идентитет.
“Молимо се да Бог уразуми све оне од којих они страдају – да им подари разум, отопли срце, да не отимају и спречавају њихову потребу за храном, лековима и свим потрепштинама, за животом. Молимо се да Бог спаси Косово и Метохију, да донесе мир у Јерусалим и Свету земљу јер тамо страдају сви и страдају много. Господе спаси све народе и заустави све ратове.”, истакао је патријарх у бесједи.
Он је рекао да је у овом светом храму његово срце испуњено радошћу јер се заједно узносе молитве за мир у свијету, за добро међу свим људима, међусобно разумијевање.
“Да се молимо у овом храму за наш српски православни народ, за његово јединство, за јединство у Христу, правди и љубави, али да се молимо и за све друге народе, пре свега за оне са којима живимо заједно и са којима делимо милу нам земљу и државу Црну Гору”, истакао је патријарх Порфирије.
Његова светост истакао је понос због припадности страдалном, али васкрслом српском народу.
“У Подгорици, у Немањином граду у којем се родио отац Светог Саве, знамо која је наша вера и који су наши преци, којим језиком говоримо и којем народу припадамо. Дубински осећамо да је једино исправно да идемо путем Светог Симеона и Светог Саве, јер живимо разарања објективних идентитета и наметање идентитета у сврху манипулација и доминација. Сачувајмо идентитете наших предаха, али и потомака. Ви сте литијама одбранили основна права Српске православне цркве у Црној Гори, затим и оно што јесте. Знате да сте утемељени у светосавској чистој вери, која нам даје врлину и просвећеност. Поносимо се што говоримо најчистијим српским језиком Негошевим и овде, и где год да смо”, истакао је патријарх Порфирије.
Он је нагласио да се само на свом, српском језику може изразити оно најбоље у српском народу, поштујући сваки други језик и друге народе.
“Поносни смо што говоримо српским језиком Марка Миљанова. Морамо знати да само онда када смо свесни себе, када поштујемо себе, само тада можемо препознати и поштовати и друге појединце и народе, што смо по заповести Христовој дужни и обавезни”, поручио је патријарх Порфирије.
Он је рекао и да се човјек бори и за себе, онда када се бори за добро ближњих, чак и када су против њега, када се бори за право других:
“Када знамо ко смо, шта смо и примамо друге онакве какве јесу, онда поштујемо и љубимо ближњег свога као самог себе. Када волимо свој народ, можемо волети сваког другог оца, другу мајку, други народ, тако волимо Бога и слушамо његове заповести”.
Патријарх српски захвалио је митрополиту Крфа Нектарију за посјету Црној Гори и за све оно што је добро између Срба и Грка.
“Присуство Светог Спиридона, његове деснице, значајно је за нас данас овде, као тело у којем је Црква у Христу и сви су позвани да буду једно”, рекао је патријарх Порфирије.
Како је подсјетио, на овом мјесту светом био је сусрет и радост заједничка прије двије године, септембра 2021., када је у трон најсветијих митрополита цетињских устоличен митрополит Јоаникије. Његова светост помолио се и да Бог подари царство небеско блаженопочившем митрополиту Амфилохију.
Патријарх Порфирије ће сутра од 9.00 часова служити литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, затим ће освештати темеље Православне гимназије и Храма Светог Саве, а увече ће бити на духовној академији поводом 10 година од освештања Храма Христовог васкрсења у Подгорици.
Данас је на хиљаде вјерника из свих крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске дочекало у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици Његову светост партријарха српског Порфирија и десницу Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца.

Патријарх Порфирије донио мир и правду Црној Гори

Добродошлицу Његовој светости пожелио је митрополит Јоаникије, који је истакао да патријарх Порфирије као Свети Сава доноси народу милост и шири мир Божији. Митрополит Јоаникије је рекао да је прије десет година патријарх Порфирије, тада као митрополит загребачко-љубљански, учествовао у освештању Храма Хирстовог Васкресења.
“На овом светом храму је тада постављен печат православног јединства. Јединства светих Божијих цркава у заједничком богослужењу и подршци. Нажалост, у задње вријеме то јединство трпи значајна искушења, али надамо се да ће она бити превазиђена, рекао је митрополит Јоаникије у обраћању.
Митрополит Јоаникије истакао је да је патријарх Порфирије донио мир и правду Црној Гори када је са Владом потписао Темељни уговор, што је било признање за оставарење права и слободе, али највише заштите светиња и манастира СПЦ у Црној Гори.
Митрополит црногорско-приморске је посебно поздравио митрополита Крфа Нектарија, који је донио десницу Светог Спиридона, пуну благослова за све који је цјеливају.
“Радује се Црна Гора, света земља светаца“, рекао је митрополит Јоаникије.
Митрополит Јоаникије је истакао да је Храм Васкрсења Христовог извор радости и духовне хране. Најзначајнији подухват овог храма је изградња Православне гимназије и новог Храма Светога Саве у Подгорици, чије ћете темеље сутра освештати и благословити почетак рада нове Гимназије, рекао је митрополит Јоаникије.
Свечани дочек патријарха српског Порфирија у подгоричком Саборном храму  - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
РЕГИОН
Дочек патријарха Порфирија испред Храма Христовог васкрсења /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала