- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израел - Sputnik Србија

УЖИВО Израел гранатира Сирију /видео, фото/

Пратите нас
Осми дан сукоба Израела и палестинског Хамаса. Израелске снаге су саопштиле да су гађале положаје Хезболаха на југу Либана након што су се, како су навели, на територију Израела пробили непријатељски дронови који су пресретнути. Израелски градови надомак Појаса Газе на удару ракета.
Израелска војска саопштила је да су у четвртак увече тенкови и пешадијске снаге ушле на територију Појаса Газе у оквиру „локализованих рација“. Упоредо су изводили и ваздушне ударе на бројне локације Хамаса у Гази, а израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је поручио да је то „само почетак“.
Према последњим информацијама, од почетка сукоба са израелске стране погинуло је више од 1.200 људи, а палестинске 2.200.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:57 14.10.2023
21:37 14.10.2023
Израелска артиљерија удара на сиријску територију као одговор на гранатирање са те територије, саопштила је израелска армија.
20:57 14.10.2023
Лидер палестинског покрета Хамас Исмаил Ханија обећао је да ће уместо пресељења из Појаса Газе повратити територије које су припадали палестинским прецима. „Не протеривању из Газе, не протеривању са Западе обале и не пресељењу из Газе у Египат. Имамо само једну линију – повратак на своју земљу и у своје домове, на земљу наших очева и дедова. То није нешто недостижно, то је сасвим близу. Ослобођење наше земље и повратак у њу је на дохват руке“, рекао је он у видео снимку објављеном на Телеграму.
20:52 14.10.2023
20:27 14.10.2023
Број погинулих израелских војника од почетка ескалације порастао је до 279, преносе тамошњи медији позивајући се на изворе из војске. Истовремено, број талаца које припадници Хамаса држе у Појасу Газе износи 126.
20:18 14.10.2023
20:14 14.10.2023
18:46 14.10.2023
Израелска војска завршава припреме за напад из ваздуха, са мора и копна
Израелска војска саопштила је да завршава припреме за "значајну копнену операцију" у Појасу Газе.
У саопштењу се наводи да је ИДФ спремна да "прошири офанзиву" спровођењем "широког спектра офанзивних оперативних планова", за које кажу да укључују "заједнички и координисани напад из ваздуха, са мора и копна", преносе медији.
ИДФ наводи да финализују регрутацију стотина хиљада резервиста, док Управа за логистику ради на томе да трупама обезбеди сву опрему која им је потребна за копнену офанзиву.
Протеклих дана је оруђе потребно за борбу пребачено на зборна места, а у овој фази различите јединице Управе за технологију и логистику раде на комплетирању оспособљавања оруђа и опремању по потреби напредним борбеним средствима, саопштила је израелска војска.
Батаљони и војници ИДФ распоређени су широм земље и спремни су да повећају спремност за наредне фазе рата, са нагласком на значајну копнену операцију, наводи се у саопштењу.
18:19 14.10.2023
Обимни ваздушни напади Израела на Појас Газе
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе обимне ваздушне нападе на многе локације Хамаса широм Појаса Газе.
ИДФ су навеле да ће ускоро изнети детаље о нападима.
Рок који је израелска војска дала палестинском становништву да се евакуише са севера Газе, истекао је у данас у 16 сати по локалном времену (15 сати по средњоевропском).
ИДФ је у петак позвала целокупно становништво севера Појаса Газе - око 1,1 милион људи - да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата.
17:25 14.10.2023
Нетанијаху: Долази следећа фаза у рату против Хамаса
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да "долази следећа фаза" у рату против палестинске групе Хамас.
"Спремни сте за следећу фазу? Долази следећа фаза", рекао је Нетанијаху приликом посете јединици пешадије израелске војске недалеко од Појаса Газе.
Из канцеларије кабинета премијера Израела навели су да је Нетанијаху обишао кибуце Бери и Кфар Аза, две заједнице на граници са Појасом Газе које су најтеже погођене у нападу Хамаса.
17:23 14.10.2023
17:03 14.10.2023
Истекао рок који је израелска војска дала становницима севера Газе
Рок који је израелска војска дала становништву да се евакуише са севера Газе, истекао је у данас у 16 сати по локалном времену (15 сати по средњоевропском).
Израелске одбрамбене снаге позвале су у петак целокупно палестинско становништво севера Појаса Газе - око 1,1 милион људи - да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата. Накнадном директивом тај рок је продужен за још шест сати, преносе медији.
16:06 14.10.2023
Хамас се огласио о цивилним жртвама
Хамас није планирао да убија цивиле током операције Потоп ал-Акса на југу Израела. Цивилне жртве су могле бити резултат војних грешака, рекао је лидер Хамаса ван палестинских територија Калед ал-Машал.
16:06 14.10.2023
Блинкен разговарао о кризи на Блиском истоку са министром спољних послова Кине
Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је телефоном о кризи у Израелу и у Појасу Газе са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, саопштено је из кинеског министарства спољних послова.
"Кина позива на сазивање међународне мировне конференцију што је пре могуће", наводи се у саопштењу кинеског министарства и уз упозорење да "палестинско-израелски сукоб ескалира и ризикује да измакне контроли", пренео је Ројтерс.
Ванг је рекао Блинкену да се "Кина противи свим актима који се спроводе на штету цивила и осуђује праксе које крше међународне законе".
Ванг и Блинкен су се дотакли и односа САД и Кине, за које је шеф кинеске дипломатије рекао да "показују знаке стабилизације", саопштило је министарство спољних послова Кине.
15:56 14.10.2023
Израел у овим тренуцима бомбардује територију Либана као одговор на гранатирање својих положаја од стране Хезболаха
15:55 14.10.2023
Саудијска Арабија сазвала хитан министарски састанак Организације исламске сарадње
Саудијска Арабија сазвала је хитан састанак министара спољних послова Организације исламске сарадње (ОИЦ), 57-чланог блока муслиманских земаља, због актуелног сукоба
Израела и милитантног палестинског покрета Хамас, у којем је више хиљада људи погинуло и рањено, преноси АП.
ОИЦ је у данашњем саопштењу навео да ће се на састанку разматрати "ескалирајућа војна ситуација у Гази и њеном окружењу, као и погоршање услова који угрожавају животе цивила и укупну безбедност и стабилност у региону".
Састанак ће се одржати у среду у Џеди.
15:42 14.10.2023
У јеку сукоба Израела са палестинским Хамасом, Стејт департмент саопштио је да је данас одобрен одлазак из Израела чланова породица америчких дипломата и запослених који нису од виталног значаја, наводећи да је амбасада САД и даље отворена. "Стејт департмент нема већи приоритет од безбедности грађана САД у иностранству, укључујући особље америчке владе на служби у иностранству", изјавио је портпарол америчке амбасаде.
У саопштењу се наводи да амбасада остаје отворена.
15:41 14.10.2023
Jош 9 талаца, укључујући 4 странца, убијено у израелском гранатирању, саопштиле су Бригаде Ал Касам, војно крило Хамаса. Бригаде су у петак тврдиле да је у гранатирању Појаса Газе убијено 13 талаца.
15:40 14.10.2023
Више од 423.000 Палестинаца напустило је своје домове у Појасу Газе, саопштио је УНИЦЕФ.
Још стотине хиљада људи спрема се да напусти северни део Појаса Газе
15:36 14.10.2023
Израелске снаге гранатиране су са територије јужног Либана, јавља дописник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала