- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ђаци у Лесковцу добили бесплатне уџбенике захваљујући наставницима и ученицима из Београда

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICЂаци са учитељицом у обновљеној школи у селу Рсовци на Старој планини
Ђаци са учитељицом у обновљеној школи у селу Рсовци на Старој планини - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Град Београд је од септембра 2023. године обезбедио бесплатне уџбенике за све београдске основце и средњошколце, а захваљући хуманитарној акцији наставничког кадра, родитеља али и ђака Основне школе „Милан Ђ. Милићевић“ у Београду, бесплатне комплете уџбеника добили су и ђаци у околини Лесковца.
На инцијативу наставнице српског језика Данијеле Квас и учитељице Иване Ћуковић, током септембра месеца у Основној школи „Милан Ђ. Милићевић“, организована је акција прикупљања ђачких уџбеничких комплета од прошле године који су намењени ђацима основних школа изван Београда.
Велики број књига прикупљен током хуманитарне акције стигао је и у Лесковац.
„У непроседном разговору са колегама, разговарајући о актуелним темама у друштву, јавила се идеја да, будући да су ђаци у Београду добили бесплатне уџбенике, то омогућимо и ђацима широм Србије“, рекла је Данијела Квас за Танјуг.
Акцију прикупљања бесплатних уџбеника, како каже, подржали су и родитељи.
„Гест Града Београда да се родитељима изађе у сусрет је јако леп гест који треба посебно похвалити, али смо сматрали да је веома важно да се не праве разлике“, рекла је Квасова.
Истакла је да оно што њу као човека највише погађа у друштву заправо разједињеност између родитеља, деце и наставника, али да је ова акција успела да их уједини.
„Чини ми се да смо се врло лако и брзо договорили да организујемо овакву акцију, да прикупимо уџбенике, а будући да је наша школа велика и да има велики број ђака, број прикупљених уџбеника био је велики“, рекла је Квасова и посебно истакла да су неки родитељи донирали по девет комплета уџбеника од претходних година.
Будући да је у последње време све мање лепих и похвалних вести, Данијела Квас каже да мисли да је важно да се о оваквим акцијама више и чешће говори.
„Надам се да ће следеће године сва деца у Србији имати могућност да добију бесплатне уџбенике како бисмо заједно превазишли све поделе у друштву“, истакла је Квасова.
Поручила је да је неопходно да се родитељи, деца и наставници, поново уједине као што се то десило у основној школи у којој је она наставник.
„Чини ми се да нисмо могли наћи бољи пример да деци покажемо како ми можемо мислити о неком другом и помоћи ономе коме је та помоћ преко потребна“, закључила је Квасова.
Учитељица Ивана Ћуковић рекла је да су књиге прикупљење у току хуманитарне акције, уз помоћ пријатеља, стигле до Лесковца.
„Уџбеници су дистрибуирани у школе које се налазе у селима у околини Лесковца јер тамо живе родитељи који имају по десеторо деце, те може да се догоди да имају и десет ђака у породици, тако да можете да замислите који је то терет на буџет једне породице“, рекла је Ћуковићева.
Додала је да су свесни да је акцију било неопходно организовати раније како би деца на време могла добити обезбеђене уџбенике што ће имати у виду за наредну годину.
„Родитељи су имали иницијативу да пошаљу и прибор и радне свеске за ђаке основних школа у другим градовима, што би била сјајна акција која не служи као реклама, напротив, већ која треба да користи нашим ђацима и колегама на југу Србије“, рекла је Ћуковићева.
Директорка Основне школе „Милан Ђ. Милићевић“ Виолета Вељковић рекла је да је школа увек била препознатљива по томе што је организовала многобројне хуманитарне акције за помоћ деци којој је та помоћ потребна.
Додала је да се основна школа веома брзо одазвала иницијативи наставнице Данијеле Квас и учитељице Иване Ћуковић и почела са прикупљањем уџбеничких комплета ученика те основне школе од претходне године који би били донирани некој школи у унутрашњости.
„На задовољство свих, наше наставничко веће и сви запослени су једногласно прихватили ту акцију и максимално се ангажовали око информисања ученика и родитеља, а родитељи радо прихватили позив за прикупљање“, рекла је Вељковићева.
Додала је да је у плану слична акција и наредне године, али да ће са њом почети већ крајем текуће школске године како би ђаци у другим основним школама већ 1. септембра имали спремне уџбеничке комплете.
„Надам се да ћемо ову акцију успети да проширимо и на друге школе како би сва деца имала могућност да добију бесплатне уџбенике“, закључила је Вељковићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала