- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Мисија "Психа": Лансирана летелица до једног од највећих астероида у Сунчевом систему /видео/

© AP Photo / Aubrey GemignaniНАСА лансирала летелицу ка астероиду Психа
НАСА лансирала летелицу ка астероиду Психа - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Свемирска летелица америчке агенције НАСА одлетела је на шестогодишње путовање до ретког астероида прекривеног металом. Ово је прво истраживање једног металног небеског тела, будући да је већина астероида састављена од камена или леда.
Астероид Психа, назван по грчкој богињи, а који је открио 1852. италијански астроном Анибал де Гаспарис, највећи је астероид типа М за који се зна да се налази у нашем соларном систему, будући да је широк око 140 миља. Налази се у главном астероидном појасу између Марса и Јупитера.
НАСА-ина мисија ка астероиду Психа почела је у петак рано ујутру, лансирањемнапредне сонде величине комбија на шестогодишњу мисију дугу 2,2 милијарде миља до једног од 12 највећих астероида у Сунчевом систему.
Летелицу је лансирала СпејсИкс-ова ракета Фалкон Хеви, најмоћнија у флоти ове компаније, из НАСА-иног свемирског центра Кенеди на Флориди у 10:19 по локалном времену.
НАСА се нада да ће проучити хемијски састав астероида и његово магнетно поље, будући да астрономи и даље имају много питања у вези са Психом, а посебно желе да копају по његовом саставу.
Психа је астероид типа М, класификација која се даје металним астероидима. Међутим, метода коју астрономи користе за одређивање састава небеских објеката, спектроскопија, може се користити да се утврди да ли је нешто метално, али не и специфични метали од којих је направљено.
Студија из 2020. користила је компјутерске симулације и запажања о ударним кратерима како би помогла астрономима да сузе изборе, али и даље не могу бити сигурни. Најбоља претпоставка је да се астерид превасходно састоји од Монела, мешавине углавном никла и бакра, за који се сматра да су уобичајени у свемиру.
Очекује се да ће свемирска летелица стићи до астероида Психа до 2029. године, након што добије помоћ од Марсове гравитације 2026. У НАСА се надају да ће тада дефинитивно сазнати од чега је направљен астероид.
Без обзира од којих метала је Психа направљена, она је несумњиво вредна. Процене су да чак и да садржи релативно јефтин метал као што је гвожђе сугеришу да би Психа вредела 10 квинтилиона долара (10.000.000.000.000.000.000 или десет милиона трилиона долара) да је којим случајем донета на Земљу и продата по тренутним тржишним ценама.
Међутим, такав потез би несумњиво срушио тржишта тих материјала, смањујући укупну вредност. И то пре разматрања трошкова „хватања“ астероида у покрету и његовог премештања близу Земље, милијардама миља далеко, што је подвиг који би био немогућ са данашњим технологијама, без обзира на цену.
Ипак, неке компаније имају планове за копање астероида, иако ће вероватно почети са мањим и ближим астероидима у наредних неколико деценија - ако технологија довољно напредује.
НАСА очекује да ће потрошити око 1,2 милијарде долара на мисију Психа, од чега је 131 милион долара отишло СпејсИкс-у за лансирање свемирске летелице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала