- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нови шаховски скандал – Магнус сумња на превару преко ручног сата

© AFP 2023 / ARUN SANKARМагнус Карлсен
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
По многима највећи шахиста свих времена Магнус Карлсен имао је шта да каже после пораза од аутсајдера Алишера Сулејманова. Истина, Норвежанин није оптужио директно противника за варање, али се пожалио да шаховска федерација не ради свој посао јер је Сулејманов носио сат на руци.
Сулејманов је био доминантан и као 606. играч света успео је да надигра великог Карлсена.
Карлсен није остао нем после пораза.
„Данас сам потпуно растурен. Не желим да оптужујем свог противника за било шта – одиграо је изузетно и заслужио је да победи. Међутим, искрено, чим сам у почетној фази партије видео да мој ривал носи сат, изгубио сам способност да се концентришем. Наравно, прихватам пуну одговорност за то што нисам способан да се изборим са таквим мислима, али ме невероватно фрустрира то што организатори и даље не схватају озбиљно предузимање мера против варања – гледаоци се шетају около са паметним телефонима“.
Објашњење је да су наводно забрањени само паметни сатови, али правила налажу да су сви забрањени. И паметни и они традиционални.
Магнус овога пута није упутио кривицу директно на противника као што је то био случај са Хансом Ниманом, али је јасно да сумња да је превара уз помоћ ручног сата - могућа.
То је суштина целе приче.
Карлсена је подржао и колега из врха светског шаха – Максим Вашије Леграв.
„Апсолутно сам сагласан са Магнусом. Играчи треба да се уједине како би мере против варања биле заступљене на сваком турниру. Већ сам чуо неке који због овакве ситуације бацају сенку на Алишерову невероватну партију“, казао је француски велемајстор.
Иначе, познато је какав је скандал избио када је Карлсен оптужио Ханса Нимана за варање.
Сада је поново дошло до скандала у шаху, али не тако што је Карлсен оптужио противника, већ се више радило о томе да Норвежанин жели да се предупреди било каква могућност да дође до варања.
Српски кошаркашки тренер Душан Алимпијевић - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
СПОРТ
Сраман дочек за српског тренера: Исписао је историју клуба – а онда доживео непријатност /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала