- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије освештао камен темељац цркве и православне гимназије „Свети Сава“ /видео, фото/

© Sputnik / Бобан НововићОсвештање темеља Храма Светог Саве у Подгорици
Освештање темеља Храма Светог Саве у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије освештали су камен темељац цркве Светог Саве и темеље православне гимназије „Свети Сава“, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.
Порфирије је рекао да тамо гдје је љубав постоје различитости, али не као поводи за искључивост.
Истакао је да је храм на "који смо позвани да долазимо".
"У овом храму има мјеста за све. То је храм СПЦ, то је Христов храм. Храм мора бити мјесто које чува идентитет и гради мостове", рекао је Порфирије.
© Sputnik / Бобан НововићПатријарх српски Порфирије и премијер ЦГ Дритан Абазовић на освештењу будућег храма Светог Саве у Подгорици
Патријарх српски Порфирије и премијер ЦГ Дритан Абазовић на освештењу будућег храма Светог Саве у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Патријарх српски Порфирије и премијер ЦГ Дритан Абазовић на освештењу будућег храма Светог Саве у Подгорици
Догађају је присуствовао и премијер у техничком мандату Дритан Абазовић, као и министри просвјете Миомир Војиновић и правде Марко Ковач.
Свечаности су присуствовали и функционери Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић, Драгослав Шћекић, Василије Лалошевић, амбасадор Русије у Москви Владислав Маслеников, предсједница Скупштине Главног града Јелена Боровинић Бојовић, функционери коалиције За будућност Црне Горе Јован Вучуровић, Јелена Божовић, Драган Бојовић, Демократске Црне Горе Владимир Чађеновић.
Влада Црне Горе је у новембру прошле 2022. године најавила да ће финансирати ту средњу вјерску школу са 900 хиљада еура.
Из Министарства просвјете су раније рекли “Вијестима” да ће Гиманзија “Свети Сава”, према утврђеном плану и програму рада, уписати два одјељења са по 20 ученика.
”Новац им није додијељен за рад, већ за оснивање вјерске школе, што је било предвиђено буџетом за 2022. Подршка вјерским школама, према Општем закону о образовању подразумијева подршку за оснивање или рад школа. Одлуком Владе Црне Горе, усвојен је предлог да се да подршка за оснивање, док ће наредне године, уколико се та ставка предвиди буџетом за наредну годину, добити подршку за рад а на основу броја уписане дјеце”, казали су тад из министарства.
Дозволу за рад школе је пред сам истек мандата дала бивша министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.
Ктитор је Ристо Дрекаловић, који је казао да са много љубави граде нови храм.
Патријарх Порфирије служи литургију у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
ДРУШТВО
Патријарх Порфирије: Подгорица родно место свих православних Срба где год да се налазе /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала