- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Све чланице БРИКС-а подржавају идеју о вишеполарном свету

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Земље БРИКС-а не желе да играју епизодне улоге код некаквог суверена. Сви који су се прикључили БРИКС-у подржавају идеју формирања вишеполарног свега, сви желе равноправне односе, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
Вишеполарни свет се ствара сам од себе захваљујући расту потенцијала многих земаља, укључујући Кину, рекао је Путин у интервјуу за Централну телевизију Кине.
Путин је посебно указао на актуелност концепција које је предложио кинески председник Си Ђинпинг, као што је изградња јединствене судбине човечанства, као и иницијатива о глобалној безбедности, развоју и цивилизацији.
„Наравно, то је глобални приступ историји човечанства. Све је повезано, наравно. А данас, када је у току формирање вишеполарног света, те идеје су постале још актуелније“, рекао је Путин.
Он је додао да је особеност односа кинеског председника Си Ђинпинга с другим земљама у томе што нико никоме ништа не намеће, већ се само предочавају могућности и траже компромиси.
„Наше идеје о развоју Евроазијског економског савеза, на пример, изградње 'Велике Евроазије', потпуно се подударају с кинеским идејама у оквиру предложене сарадње 'Један појас, један пут'“, навео је Путин и додао да Русија подржава ту иницијативу.
БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република. На самиту који је одржан у августу у Јоханесбургу објављено је да су позив за чланство у организацији добили и Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија. Они ће пуноправни чланови БРИКС-а постати 1. јануара 2024. У мају је захтев за пријем у БРИКС поднела и Белорусија.
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине  Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
РУСИЈА
Путин: Си Ђинпинг уме да гледа у будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала