- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Рањиви Рони“ демонстрира силу: Зашто је амерички носач седам пута одлагао полазак за Јужну Кореју

© AFP 2023 / STRАмерички носач авиона Двајт Ајзенхауер прелази Суецки канал
Амерички носач авиона Двајт Ајзенхауер прелази Суецки канал - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Амерички носач авиона "Роналд Реган" налази се у Јужној Кореји у мисији пружања физичке и моралне подршке Сеулу у склопу заједничке стратегије која предвиђа повећано присуство поморских и ваздушних снага САД на Корејском полуострву.
Та демонстрација силе у сврху одвраћања или застрашивања Северне Кореје, међутим, овог пута можда није толико ефектна колико би то војни планери у Вашингтону желели, јер је познато да је тај брод, опремљен са чак 90 летелица, пред долазак у Јужну Кореју због кварова седам пута одлагао испловљавање из домицилне луке, пише РТС.
Амерички носач авиона "Роналд Реган" налази се у петодневној посети Јужној Кореји, што представља демонстрацију силе усмерену на њеног северног суседа.
Брод на нуклеарни погон, који истискује преко 100.000 тона воде и носи 90 летелица, пристао је у јужнокорејску луку Бусан 12 октобра, након што је у водама у близини острва Ђеђу обавио дводневне вежбе са јужнокорејским и јапанским снагама.
Његов боравак у Бусану представља реализацију једне од компоненти стратегије повећаног присуства америчких ваздухопловних и поморских снага, коју су САД и Република Кореја дефинитивно договорили у априлу ове године током посете председника Јун Сук Јола Вашингтону.
© AP Photo / Yonhap/Kang Duck-chulАмерички носач авиона Роналд Реган стигао је у јужнокорејску луку Бусан
Амерички носач авиона Роналд Реган стигао је у јужнокорејску луку Бусан - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Амерички носач авиона Роналд Реган стигао је у јужнокорејску луку Бусан

Рањени Рони

Та демонстрације силе, као ни атрактивна медијска презентација у Јужној Кореји, где је објављена фотографија америчких војника како играју кошарку испред борбених авиона у утроби носача, међутим, овог пута можда није баш убедљива, јер је, према писању јапанског дописника портала Дипломат, који се специјализује за војнополитичка питања на азијском континенту, "Роналд Реган" крајем септембра због кварова у више наврата одлагао испловљавање из своје домицилне луке - јапанског обалског града Јокосуке, који се налази недалеко од Јокохаме и престонице Токија.
Наиме, "Рони", како је од милоште познато дивовско пловило са 2.953 морнара и пилота, чак седам пута заредом је померао излазак на море, наводно због квара на цевима које посади обезбеђују пијаћу воду.
Упркос таквом писању медијских гласила, одбијање америчке морнарице да открије разлог кашњења у испловљавању носача, изазвало је одређену забринутост у локалној заједници.
Листови префектуре Канагава, у којој се налази Јокосука, зато су узели на себе да умире становништво.
Они су пренели да становници тог лучког града на улазу у Токијски залив, у којем се поред америчке 7. флоте, стационира и велики број пловила јапанске морнарице, могу да одахну, јер су мерни уређаји у луци показивали да је ниво радијације нормалан, што значи да носач на нуклеарни погон сигурно није имао (већи) проблем са реактором.
Брод, који обично на мору проводи по шест месеци патролирајући западним Пацификом, је коначно испловио из Јокосуке 29. септембра из осмог покушаја.
Стационирање "Роналда Регана", носача класе "Нимиц" који је у службу ушао пре тачно 20 година, у Јапану почело је 2015. године, када је заменио претходника, носач "Џорџ Вашингтон".
Израелско-палестински сукоб - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
СВЕТ
Трећи светски рат: Кога све може да запали пожар из Израела и Газе? /видео/
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-18 - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
СВЕТ
Зашто је севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета „Хвасонг 18“ неухватљива за Американце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала