- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф мађарске дипломатије: У ЕУ је дијалог немогућ, сва питања су исполитизована

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
У Европској унији је немогуће разговарати о стратешким питањима у вези с европском будућности услед њихове политизације. Ако мишљење било ког политичара не одговара мишљењу либералне већине, њега ће посматрати као „пропагандисту Кремља“, изјавио је у интервјуу за Спутњик шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
„Ако твоје мишљење није 110 процената у складу с либералним мејнстримом, одмах си 'путиновац, 'руски шпијун', или 'пропагандиста Кремља'... Због те политизације постало је немогуће рационално разговарати о важним, стратешким питањима, проблемима који имају дугорочан и озбиљан утицај на европску будућност“, рекао је Сијарто.
Он је нагласио да Будимпешта верује да је потребно поштено проценити какав би утицај имао улазак Украјине у Европску унију.
„Било би дивно када би се у Европској унији макар нешто разматрало рационално и прагматично. Нажалост, то је сада нереално“, додао је Сијарто.
Према његовим речима, и пре догађаја у Украјини у Европској унији је „било тешко о важним питањима водити рационалан и здрав дијалог, испуњен поштовањем“, а након фебруара 2022. године то је „постало потпуно немогуће, јер су све дебате под утицајем идеологије, догматизма“.
Сијарто је, такође, оценио да санкције нису успеле да поразе Русију на економском плану, нити да доведу до решавања украјинског сукоба.
„Потребно је да разговарамо и о питању утицаја санкција на Русију: коме оне више штете – нама или Москви, има ли у њима некаквог смисла, да ли су довеле до резултата, јесу ли постигле циљеве – 'да се Русија порази на економском плану', да буде ближи мир. Да ли нам је то успело или није... Мислим да, очигледно, није успело“, нагласио је Сијарто.
Он је додао да се то питање сада никако не разматра у Европској унији.
„Чим то питање потегнеш, одмах те сатерују у ћошак и вређају“, додао је Сијарто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала