- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета „град“ БМ-21 Западне групе снага руске војске дејствује у правцу Купјанска у ЛНР - Sputnik Србија

УЖИВО Херсонска област: Руске снаге спречиле дејства две украјинске диверзантске групе

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руска војска успешно одбија украјинске нападе на више делова фронта. Потучене украјинске снаге код Угљедара и Никољског. Током ноћи оборено 27 бесплотних летелица изнад Курске и Белгородске области Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:19 15.10.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у четири украјинске области. Сирене се чују у Дњепропетровској, Полтавској, Сумској и Харковској области, као и у деловима ДНР и Запорошке области под контролом Кијева.
21:40 15.10.2023
Сједињене Америчке Државе намеравају да се договоре о додели више од две милијарде долара помоћи Украјини и Израелу, саопштио је помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан у интервјуу за „Си-Би-Ес њуз“.
„Као што сам рекао, (пакет помоћи) ће свакако укључивати војну технику неопходну за заштиту слободе, суверенитета и територијалног интегритета Украјине, као и да се помогне Израелу да се одбрани у борби против својих непријатеља-терориста“, рекао је Саливан.
17:18 15.10.2023
Амерички председник Џозеф Бајден сматра да САД могу истовремено да подржавају и Украјину и Израел, а такође да осигуравају међународну безбедност.
„Ми, Сједињене Америчке Државе, смо најмоћнија земља... у историји света. Можемо да се позабавимо и о једном и о другом и да и даље одржавамо нашу укупну међународну безбедност“, рекао је Бајден у интервјуу за телевизију „Си-Би-Ес“, одговарајући на питање да ли је тачно да САД неће моћи „истовремено да се изборе“ са сукобом у Украјини и заоштравањем палестинско-израелског сукоба.
„Имамо могућност да то урадимо. И имамо обавезу да то урадимо“, нагласио је Бајден.
16:57 15.10.2023
У украјинском гранатирању два села Краснојарушког округа оштећен је далековод, услед чега су четири насеља остала без струје, изјавио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
Он је додао да у нападу није било жртава.
16:01 15.10.2023
13:09 15.10.2023
Уништен украјински комуникациони чвор на аеородрому Дњепар
Руска војска уништила је на аеродрому Дњепар у Дњепропетровској области Украјине комуникациони чвор радио-техничког одреда украјинских снага, саопштено је из Министарства одбране Русије.
Руски системи ПВО су у протекла 24 сата оборили 67 украјинских беспилотних летелица и три пројектила „хајмарс“.
Украјинске снаге су током протеклог дана на купјанском и краснолиманском правцу изгубиле око 230 војника. Руска војска одбила је девет напада на том подручју, док је на доњецком правцу одбијено пет украјинских напада, а Кијев је изгубио до 410 војника и девет јединица технике.
На херсонском правцу спречена је делатност две украјинске диверзантско-обавештајне групе на подручју острва Аљошкински, ликвидирано је до 20 војника.
На јужнодоњецком правцу одбијен је напад у којем је елиминисано до 155 украјинских војника и уништено пет јединица технике.
На запорошком правцу одбијен је украјински напад код Вербовог, поражене су снаге код Работина, а Кијев је изгубио до 55 војника. На подручју Малиновке уништено је складиште муниције.
12:03 15.10.2023
Украјинска војска је током протеклог дана напала погранична подручја Белгородске области са шест дронова-камиказа, а 13 експлозивних направа било је избачено из беспилотних летелица, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Глатков.
11:41 15.10.2023
Ваздушна опасност у две области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Харковској и Дњепропетровској области Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
11:18 15.10.2023
Руска војска извела на елитни украјински одред у Николајевској области
Руска војска је извела напад на елитни одред Оружаних снага Украјине у војној бази у граду Очаков, у Николајевској области, саопштио је губернатор Херсонске области Владимир Салдо.
Украјинске снаге су, како је навео, изгубиле око 20 војника.
09:59 15.10.2023
Медији: Зеленски забринут због све мање подршке у свету
Председник Украјине Владимир Зеленски забринут је због тога што је свет стигао до горње границе у подршци Оружаним снагама Украјине, пише Њујорк тајмс.
„Званичници САД и НАТО-а покушали су да умире Зеленског, обећавши му још две милијарде долара у виду хитне војне помоћи. Али још пре тога, пошто је прошле седмице почео рат на Блиском истоку, у Европи је постојао снажан осећај да је свет достигао 'врхунац помоћи Украјини' – да подршка Кијеву у борби против Москве никада више неће бити тако активна као до сада“, наводи се у тексту.
Према мишљењу аутора текста, многе државе су почеле да користе украјински фактор као инструмент унутрашње политичке борбе, што такође утиче на обим помоћи. Аутор као пример наводи изјаве европских политичара о испорукама наоружања Украјини.
„Европска обећања да ће Украјини испоручити милион артиљеријских пројектила до марта нису испуњена: предато је само 250.000 пројектила, што је довољно за нешто више од месец дана, ако се има у виду садашњи обим њиховог коришћења“, наводи лист.
09:15 15.10.2023
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Специјална операција у Украјини
Путин: Украјинска контраофанзива потпуно пропала
08:33 15.10.2023
Медији: НАТО нема наоружање и за Украјину, и за Израел
Украјина и Израел ће морати да се боре за испоруке оружја због ограничених ресурса НАТО-а, написао је коментатор „Велта“ Кристоф Шилц.
„Земље НАТО-а не желе да угрозе сопствену одбрамбену способност и, поред високе цене, треба додати да су залихе наоружања ограничене. То се тиче, пре свега, артиљеријске муниције и савремених система противваздухопловне одбране, као што су Ирис-Т и Патриот. И Израелу и Украјини они су преко потребни“, навео је аналитичар.
Према речима новинара, у кулоарима НАТО-а већ активно разговарају о надметању за ресурсе.
„Оружје се може дати само једном“, цитира Шилц једног од западних дипломата.
08:28 15.10.2023
Руска авијација гађала украјинске положаје на купјанском правцу
Руска авијација је бомбардовала украјинске одреде код Сињковке и у другим насељима на подручју Купјанска, рекао је за Спутњик начелник прес-центра војне групе „Запад“ Сергеј Зибински.
„Посаде офанзивних хеликоптера Ка-52 и Ми-28, као и јуришних авиона, извели су ракетно-бомбашке нападе на положаје војске, наоружања и војне технике 95. падобранско-јуришне бригаде, 14. и 32. механизоване бригаде и одреда територијалне одбране на подручју Сињковке, Ивановке, Леоновке“, рекао је Зибински.
Ловци-бомбардери Су-34 су извели нападе на привремене положаје и упоришта одреда 43. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине на подручју Петропавловке и Пешчаног.
08:08 15.10.2023
Будимпешта: Санкције против Русије нису постигле ниједан циљ
Санкције нису успеле да поразе Русију на економском плану, нити да доведу до решавања украјинског сукоба, упркос очекивањима Европске уније, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто.
„Потребно је да разговарамо и о питању утицаја санкција на Русију: коме оне више штете – нама или Москви, има ли у њима некаквог смисла, да ли су довеле до резултата, јесу ли постигле циљеве – 'да се Русија порази на економском плану', да буде ближи мир. Да ли нам је то успело или није... Мислим да, очигледно, није успело“, нагласио је Сијарто.
Он је додао да се то питање сада никако не разматра у Европској унији.
„Чим то питање потегнеш, одмах те сатерују у ћошак и вређају“, додао је Сијарто.
07:26 15.10.2023
Оборено 27 украјинских дронова изнад Курске и Белгородске области
Током ноћи изнад Курске и Белгородске области оборено је 27 украјинских беспилотних летелица, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Дежурни ПВО системи пресрели су 27 украјинских беспилотних летелица, од којих је 18 изнад Курске, а два изнад Белгородске области уништено у ваздуху“, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала