- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Заставе на пола копља, Абориџини ћуте недељу дана: Аустралија одбила да уврсти староседеоце у Устав

© AP Photo / Mick Tsikas/AAP ImageРеферендум за права староседелаца у Аустралији
Референдум за права староседелаца у Аустралији - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Вође аустралијских староседелачких заједница позвале су данас на недељу ћутања и размишљања након што је већина становника Аустралије на референдуму у суботу одлучно одбацила предлог да у Уставу буде признат абориџински народ.
Лидери староседелачких заједница данас су најавили да ће заставе Абориџина и домородаца из Мореуза Торес бити спуштене на поља копља током наредних недељу дана и апеловали да и други учине исто, пренео је Ројтерс.
Вођа аустралијских староседелаца и бивши играч рагбија Лојд Вокер рекао је да се сада чини да је пут помирења тежак, али је поручио да староседелачке заједнице морају да наставе да се боре.
Џејд Ричи, активисткиња кампање „Да“, рекла је да би цела нација требало да тугује за изгубљеном приликом.
Абориџини и домороци са острва у Мореузу Торес чине 3,8 одсто становништва Аустралије која има укупно 26 милиона становника и населили су Аустралију пре око 60.000 година, али они се не помињу у Уставу и по већини социо-економских критеријума су у неповољнијем положају од нестароседелаца.
„Ово је горка иронија. Ван разума је да људи који су дошли на овај континент пре 235 година одбијају да признају оне којима је ова земља дом већ 60.000 и више година“, навели су лидери староседелачких заједница у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама.
Становници Аустралије су на референдуму у суботу одбацили предлог да се уставом призна абориџински народ, што је нови корак уназад у помирењу државе са својим аутохтоним становништвом.
Референдумско питање је било „Да ли сте за промену Устава којом би се признали Абориџини и острвљани у Мореузу Торес кроз оснивање домородачког саветодавног тела Глас за Парламент, које би могло да саветује парламент о питањима која се тичу ових заједница“.
Резултат референдума је нови, велики застој у напорима да се постигне помирење са староседелачком заједницом у Аустралији, а наноси и штету по имиџ Аустралије у свету због односа према староседеоцима, наводи Ројтерс.
Протести у Сиднеју - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Протести у Сиднеју због референдума о гласу домородаца у парламенту /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала