- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дешифрована реч из угљенисаног свитка старог 2.000 година, за све је „крива“ вештачка интелигенција

CC0 / rawpixel.com / πορϕυρας, је била реч која је откривена, а значи љубичаста
πορϕυρας, је била реч која је откривена, а значи љубичаста - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Када свитак проведе скоро 2.000 година закопан под гомилама вулканског пепела са Везува, прилично га је тешко отворити, а камоли прочитати. Ипак, вештачка интелигенција (АИ) је пронашла начин.
Наиме, научници са Универзитета Кентаки у САД су у марту покренули јединствен изазов (Vezuvius Challenge). Објавили су хиљаде рендгенских снимака угљенисаних и скамењених свитака из Херкуланума, заједно са необученим софтвером вештачке интелигенције за њихово дешифровање. Ко дешифрује више пасуса добиће главну награду.
И неко је направио прве кораке - схватио реч. Односно, два студента су то постигла у исто време: Лук Фаритор, студент рачунарства на Универзитету Небраска-Линколн, и Јусеф Надер, студент биороботике на Слободном универзитету у Берлину у Немачкој. Зато ће обојица добити прве награде у изазову, пише „Сајенс алерт“.

Шта су дешифровали?

И Фаритор и Надер су независно идентификовали реч „πορϕυρας“ (порфирас), што значи „љубичаста“. То је прва пуна реч која се декодира из скрипти помоћу АИ софтвера.
Љубичаста боја је играла значајну улогу у старом Риму, често је представљала богатство и статус.
Стручњаци верују да би ова реч у свитку могла да се односи на одећу или чин, иако ће потврда захтевати даљу анализу. Вештачка интелигенција, уз одговарајућу обуку, може да уочити веома мале варијације у текстури на рендгенским зрацима, откривајући мрље мастила које су невидљиве људском оку. Стога се научници надају да ће ускоро уследити даља открића.

Главна награда 700.000 долара

Главна награда Vezuvius Challenge од 700.000 долара иде оном ко дешифрује четири или више одломака из једног од ових свитака. Ако желите и сами да пробате, ево везе до наведеног изазова.
Везув је еруптирао 79. године нове ере, а град Херкуланум је нестао заједно са Помпејом. Свици су пронађени у 18. веку када су радници наишли на остатке луксузне виле која је можда припадала тасту Јулија Цезара.
Нажалост, сачувано је врло мало таквих древних текстова. Када би се ови свици могли читати без отварања (онда би се вероватно претворили у прах), могло би да се открије непроцењиво богатство информација о животу и учењима пре 2.000 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала