- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нема заставе РС: Додик одбио да устане у суду, рекао да га боле леђа и тражио оптужницу на ћирилици

© Фото : predsjednikrs.net/B.ZdrinjaМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић нису се данас у Суду БиХ изјаснили о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита. Навели су да не разумеју оптужницу и да немају поверења у Суд БиХ.
Судија Јасмина Ћосић Дедовић је, по службеној дужности, саопштила да то подразумева да су се изјаснили да нису криви.
Додик се на почетку процеса осврнуо и на амбијент у самом Суду БиХ и приметио да у Суду нема заставе Републике Српске, већ само застава БиХ и Федерације БиХ.
Осим тога, приликом изјашњавања о кривици, Додик је одбио да устане, уз образложење да га боле леђа.
Додик је имао приговор на то што је оптужницу добио на латиници, а не на ћирилици.
Објаснио је да је оптужница неразумљива јер Кристијан Шмит проглашава закон на основу којег свако ко не поштује његов закон може да оде у затвор пет година.
Додик је подсетио да у Уставу БиХ нигде не пише да има Суд и Тужилаштво БиХ.
„Високи представници су неовлаштено наметали те институције. Сада се те институције намећу да мењају уставни поредак“, казао је Додик.
„Нисам разумео и схватио на чему је то засновано. Једину законодавну активност у БиХ спроводи Парламентарна скупштина и не могу да схватим да они отварају процес. Ово је политички процес којим се желе обрачунати са Републиком Српском и њеним председником“, рекао је Додик новинарима по изласку из Суда БиХ.
Према његовим речима, ово је чисто политички процес, који нема правне основе и који ће показати да ли БиХ има Устав или нема.
„Већ је, колико видим, донета и пресуда и потребна им је брзина да се до те пресуде дође. Овде се ради о клики о удруженом злочиначком покрету коју чине Шмит и Марфи и још неки... Дакле, ради се о једној криминалној групи која је спремна да извршава налоге америчког амбасадора који охрабрује Шмита тврдећи да иза њега стоји снага. У сваком случају мислим да је све ово нелегално и циркус, који ће дискредитовати правосуђе и Устав БиХ“, рекао је Додик.
Навео је да ће се одазвати на следеће рочиште, иако је, како је рекао, атмосфера у Сарајеву потпуно неповољна за представнике Републике Српске, па и њега.
„Ове је реч о једној неуставној и попуно нелегалној причи. Али, имамо изреку ‘Сила Бога не моли, али Бог силу не воли’“, рекао је Додик.
Додик је раније изјавио да иде на рочиште у Сарајево да брани Републику Српску, јер нема право да се повуче, истичући да је то прилика да се Српска ослободи Сарајева и БиХ.

Испред Суда БиХ подршка Додику и Лукићу

У знак подршке Додику и Лукићу, испред зграде Суда БиХ уочи рочишта окупили су се посланици и министри.
Међу окупљенима су били посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић, шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић.
Како преноси РТРС, било је појачано присуство полиције, посебно на ширем подручју око зграде Суда Босне и Херцеговине у Општини Нови Град.
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић оценила је да је процес против Додика и Лукића политички монтирани у којем се, како је навела, неизабрани странац и група амбасадора, користећи правосуђе, обрачунава са Уставом Српске зато што је председник Српске извршио своју уставну обавезу.
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића за непоштовање одлука високог представника. Додикови адвокати су у приговорима наводили да кривично дело за које је Додик оптужен не постоји, јер је Шмит нелегалан.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније законе у вези са необјављивањем одлука високог представника и непримењивањем одлука Уставног суда БиХ, а Шмит је потом донео одлуку о њиховом поништавању.
Додик је потписао указ о ступању на снагу тих закона, а Лукић их је објавио у „Службеном гласнику Републике Српске“.

Нешић предаo Тужилаштву БиХ документацију о статусу Шмита

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић изјавио је да је Тужилаштву БиХ предао документацију која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ и да им је дозначио све прикупљене информације које су доставиле безбедносне агенције.
„Доставио сам информације о Шмитовој наоружаној пратњи, те о свим незаконитостима, које су радили од тренутка ступања на територију БиХ. Очекујем да ћемо напокон неке ствари истерати на чистац и да ће Тужилаштво показати да ли ради у складу са законом. Ово је начин да видимо да ли се поступа по доказима релевантних институција БиХ или је фонтана жеља, где се испуњавају жеље Шмиту, који се нелегитимно представља као високи представник“, рекао је Нешић након предавања документације Тужилаштву.
Како је истакао, Шмит незаконито обавља улогу високог представника.
„Шмит по свим доказима које смо прикупили, а настављамо и даље да радимо у том правцу, није високи представник у БиХ и очекујем да Тужилаштво формира предмет против њега и упозна јавност о резултатима истраге“, казао је Нешић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала