- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Лажни цивилни сателити Запада у космосу су „легитимна мета“

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Квазицивилни сателити Запада у космосу, који се користе у сукобима, могу да постану „легитимна мета“ за узвратни напад, изјавио је директор Одељења за питања контроле наоружања Министарства иностраних послова Русије Владимир Јермаков.
„Квазицивилна инфраструктура у космосу сасвим логично може постати легитиман циљ за узвратни напад. Услед дејстава западних земаља неоправдано се доводи у ризик стабилност мирне космичке делатности, као и бројни социјално-економски процеси на ЗХемљи, од којих зависи добробит људи, пре свега у земљама у развоју“, рекао је Јермаков новинарима.
Према његовим речима, употреба цивилних сателита у војне сврхе доводи у питање и Споразум о космосу из 1967. године, који подразумева коришћење космичког простора искључиво у мировне сврхе. Он је додао да то захтева озбиљну дебату у међународној заједници.
САД и Украјина су у више наврата саопштиле да сарађују у сфери преношења података с америчких сателита за потребе Оружаних снага Украјине. Такве услуге су ушле у један од пакета помоћи Кијеву.
У септембру је на сајту компаније „Maxar“ саоптшено да су комерцијални сателити у два наврата снимали Севастопољ. Кијев је 22. септембра извео ракетни напад на Севастопољ, када је оштећено историјско здање штаба Црноморске флоте, а један војник је нестао.
Владимир Јермаков је додао да је Русија Генералној скупштини Уједињених нација поднела на разматрање нацрт нове резолуције „Космичке технологије за унапређивање мира“.
Према његовим речима, све су актуелније иницијативе за очување космоса за истраживања и коришћење искључиво у мирољубиве сврхе, за спречавање трке у наоружању и размештања оружја у космичком простору, као и за покретање преговора о изради професионалног, правно обавезујућег документа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала