- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Нуклеарно оружје у Белорусији регулише дисбаланс који су унеле САД

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, као и могуће поништавање ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, регулишу дисбаланс у стратешкој сфери који су унеле САД, рекао је директор Одељења за питања неширења и контроле наоружања у МИП Русије Владимир Јермаков.

„С обзиром на тренутне околности конфронтације између наших земаља коју је испровоцирао Вашингтон, Русија је приморана да предузима кораке у стратешкој сфери који ће изравнати или, у најмању руку, изгладити постојеће или нове дисбалансе. У те кораке ћу сврстати одлуке о распоређивању руског нуклеарног оружја у Белорусији као одговор на развој праксе 'заједничких нуклеарних мисија' НАТО и о могућем повлачењу ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања како би се изједначио статус са САД у контексту тог споразума “, рекао је Јермаков.

Он је додао да Русија неће прва изводити нуклеарна тестирања и да ће то учинити само ако САД прве предузму такав корак.
Јермаков напомиње да САД не одустају од идеје о спровођењу нуклеарног тестирања у оквиру модернизације свог нуклеарног арсенала – Вашингтон одржава свој полигон у Невади у стању приправности.
Дипломата је констатовао да се САД из године у годину понашају све циничније.
„Нису ратификовали Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, а његовим пуноправним потписницима безобзирно диктирају како треба да спроводе тај споразум, а такође захтевају од других држава да створе некакве услове за могуће приступање Вашингтона споразуму у пуном формату. Јасно је да тако не може у недоглед“, истакао је Јермаков.
Те околности, као и актуелна геополитичка ситуација приморавају руске законодавце да оштро реагују, стога се и разматра питање о припреми закона о повлачењу ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, казао је дипломата.
Јермаков је такође истакао да ће размештање америчког нуклеарног оружја у Великој Британији бити нови корак ка ескалацији.
„То видимо као демонстративни и отворено провокативни сигнал да постоји намера не само да се спречи слабљење такозваних 'заједничких нуклеарних мисија', него и да се јача њихов потенцијал“, рекао је Јермаков.
Он је констатовао да су САД поткопале основне принципе на којима су изграђени договори са Русијом у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања.
„Видимо да Вашингтон упорно не жели да се помири са губитком своје тоталне доминације. Користећи сваку илузорну могућност да успоре објективан ток историјских процеса, Запад на челу са САД својим дестабилизујућим акцијама ствара озбиљне стратешке ризике“, оценио је Јермаков.
Раније је председник Представничког дома Вјачеслав Володин изјавио је да ће Савет Државне думе Русије размотрити повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања.
У међувремену, извршни секретар Организације за спровођење Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања Роберт Флојд изразио забринутост јер Русија предузима кораке у правцу опозива ратификације. Он је затражио састанак са „кључним руководиоцима“ у Русији.
Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. Међутим, неке земље попут Америке и Кине, још увек нису то урадиле. Истовремено, државе које поседују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.
Војне вежбе артиљерије и ракетних снага Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РУСИЈА
Русија задржава право да обнови нуклеарна тестирања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала