- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и египатски председник разговарали о кризи између Газе и Израела

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Египта Владимир Путин и Абдел Фатах ел Сиси на састанку у Каиру
Председници Русије и Египта Владимир Путин и Абдел Фатах ел Сиси на састанку у Каиру - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси и председник Русије Владимир Путин разговарали су телефоном о регионалним догађајима и ескалацији у Појасу Газе, саопштио је кабинет египатског лидера.
Двојица председника договорила су се да сарађују на отклањању узрока кризе између Појаса Газе и Израела.
„Разговарало се о дипломатским корацима за преузимање контроле над ситуацијом и спречавање ширења насиља и сукоба“, саопштио је кабинет египатског председника.
Напомиње се да су се председници двеју земаља „сложили да се приоритет мора дати процесу постизања примирја и успостављања безбедности, обезбеђивању заштите цивила и спречавању напада на њих, као и хуманитарној ситуацији у Појасу Газе и потреби да се хитно осигура безбедан приступ хуманитарној и хитној помоћи“.
„Двојица председника такође су се договорила о потреби озбиљног рада на отклањању узрока кризе, посебно у вези са континуираним недостатком политичких перспектива за решавање палестинског проблема“, додаје се у саопштењу.
Прес служба Кремља потврдила је разговор двојице председника и додала да су разматрали помоћ египатске стране у евакуацији држављана Русије и земаља ЗНД из Појаса Газе.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
У емисији „Од четвртка до четвртка” погледајте зашто Украјина страхује од Израела:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала