- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин са колегама из Ирана, Сирије, Палестине и Египта: Обновити процес стварања палестинске државе

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са колегама из Сирије Башаром ел Асадом, Ирана Ебрахимом Раисијем, Палестине Махмудом Абасом и Египта Абделом Фатахом ел Сисијем о хуманитарној ситуацији у Гази, саопштила је прес служба Кремља.
„Председник Русије саслушао је разматрања и оцене својих колега, који су истакли озбиљност хуманитарне ситуације у Гази и потребу да се укине блокада сектора за хитно снабдевање лековима, храном и другим потрепштинама“, наводи се у саопштењу.
Кремљ је додао да је у разговорима „запажена озбиљна забринутост због вероватноће да сукоб прерасте у регионални рат“.
У саопштењу се истиче да се председник Русије заложио за обнављање политичког процеса за стварање палестинске државе која би у миру коегзистирала са Израелом.
„Општи консензус је да је разлог за садашњу невиђену ескалацију дугорочна стагнација у процесу решавања блискоисточне кризе. У том контексту, Владимир Путин је поновио свој принципијелан став у корист обнављања политичког процеса како би се постигао дугорочно и праведно решење палестинског проблема на познатој међународно-правној основи, које би омогућавало стварање независне палестинске државе која коегзистира у миру и безбедности са Израелом“, наводи се у саопштењу.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
У емисији „Од четвртка до четвртка” погледајте зашто Украјина страхује од Израела:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала