Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србима на Северу КиМ сада локални избори иду на руку – на потезу Приштина

© Tanjug / DOPISNIŠTVO KIMЛокални избори на северу КиМ које Срби бојкотују
Локални избори на северу КиМ које Срби бојкотују - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Срби су пристали на изборе за четири српске општине на Северу КиМ, и изабрали су добар тајминг за то. Колико је Западу стало да се то деси, и да се политички процес настави, то ћемо видети по реакцији Приштине – када ће их расписати. Ако се то не догоди убрзо, то би значило да Западу овакво стање одговара, каже филозоф др Александар Лукић.
Председник Српске листе Горан Ракић позвао је власти у Приштини да што пре распишу изборе за нове градоначелнике и скупштине општина на северу Косова и Метохије и истакао спремност Српске листе да на њима учествује. Поручио је и да је "лопта сада у дворишту Приштине".

Добар тајминг за изборе

Др Александар Лукић са Института за политичке студије слаже се донекле да је ово пребацивање лопте на Приштину, али сматра да је требало поставити и услов да се такозвана косовска полиција повуче са севера КиМ, јер се могло видети како се Приштина понаша у чисто српској средини када има све прерогативе власти.
„То понашање сам означио као стање терора. Једино што је добро произашло од момента када су Срби напустили косовске институције јесте што се на делу видело како изгледа огољена власт Албанаца над Србима и њихово понашање. При том, такво њихово понашање није ничим било испровоцирано осим демократским потезом Срба да се повуку из њихових институција,“ каже Лукић за Спутњик.
Наш саговорник истиче да Приштину сада ништа не спречава да распише локалне изборе.
„Рекао бих да ће до тих избора доћи, да ће Приштина пристати на њих без постављања неких услова као што су биле петиције и тако даље. Међутим, Запад је тај који треба да натера Приштину да те изборе распише јер је претпоставка да неки договор постоји,“ констатује он.

Срби могу сами до ЗСО

У супротном, додаје Лукић, уколико Приштина буде одуговлачила са расписивањем избора, то би значило да за овакво стање има подршку Запада.
„Уколико би пак избори били одржан и ситуација би се донекле поправила и локална самоуправа поново припала Србима. Али то неће много значити ако косовска полиција не напусти у потпуности север КиМ,“ упозорава Лукић.
С друге стране, Запад не би ту требало да прави проблем, јер би, примећује он, и њима требало да је у интересу да се стање на северу смири како би се наставио политички процес, односно дијалог.
Лукић напомиње и да ће много тога моћи да се закључи по томе када ће Приштина расписати термин за ове изборе, а има и предлог везан за формирање Заједнице српских општина:
„Што се тиче формирања, односно неформирања ЗСО, што је био и крунски разлог због чега су Срби напустили косовске институције, уколико Приштина и после нових избора, ако их буде, остане при ставу да не поштује споразуме које је потписала, а Запад остане као и до сада неактиван по том питању, Срби би сами требало да приступе формирању ЗСО по споразуму из Брисела.“
Лепосавић, припреме за обележавање Дана српског јединства - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
СРБИЈА
Српска листа: Приштина што пре да распише изборе на северу, спремни смо да учествујемо
Полицајац тзв. косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СРБИЈА
Санкције због Бањске? Ма нема шансе! Србија само треба да остане мирна /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала