- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Урсула Фон дер Лајен понудила огромну „шаргарепу“ Западном Балкану: Уцена из ЕУ тешка шест милијарди

© Sputnik / Лола ЂорђевићУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у Тирани, где се одржава Самит Берлинског процеса, да је у плану инвестициони пакет за Западни Балкан вредан шест милијарди евра, који ће, међутим, бити уложен тек након што буду спроведене реформе неопходне за приступање ЕУ.
Она је на заједничкој конференцији за медије са немачким канцеларом Олафом Шолцом и албанским премијером Едијем Рамом поручила да ће те реформе приближити Западни Балкан Европској унији, а да ће регион постати атрактивнији за инвеститоре.
"Предложили смо инвестициони пакет вредан шест милијарди евра који се састоји од две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у зајмовима. Међутим, новац ће бити уложен тек након што буду спроведене реформе. Дакле, то је условно. Одлично функционише у Европској унији и верујем да ће функционисати на Западном Балкану", поручила је Фон дер Лајен.
Она је истакла да је потребно приближити економије земаља Западног Балкана и Европске уније, додавши да је за чланство у ЕУ потребно спровести реформе.
"Морамо да приближимо наше економије и убрзамо реформе потребне за приступање Европској унији. Нови план за економски раст Западног Балкана има потенцијал да удвостручи вредност економија Западног Балкана у овој деценији", рекла је Фон дер Лајен.
Она је навела да се план састоји од четири тачке - приступ земаља Западног Балкана јединственом тржишту ЕУ у кључним областима, формирање јединственог регионалног тржишта на Западном Балкану, спровођење реформи и повећање инвестиција ЕУ у Западни Балкан уколико неопходне реформе буду спроведене.
Према њеним речима, заједничко регионално тржиште земаља Западног Балкана ће повећати БДП региона за 10 одсто, а за приступ јединственом тржишту ЕУ потребно је спровести реформе како би се земље региона економски приближиле чланицама Уније.
Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да су тешка времена ојачала пријатељство Европске уније и земаља Западног Балкана.
"Ова времена су ојачала наше пријатељство и сарадњу, као и осећај заједништва", рекао је Рама на конференцији за медије.
Истовремено, додао је да је ово тежак тренутак за све.
"Изазови са којима се заједно се суочавамо су велики због узастопних криза које су нас погодиле. Не чини се да ће ствари бити боље на многим фронтовима, укључујући ужасан сукоб између Израела и Хамаса", истакао је Рама.
Говорећи о самиту Берлинског процеса, албански премијер је навео да су одржане отворене и искрене дискусије и захвалио се Шолцу и Фон дер Лајеновој на подршци.
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
СРБИЈА
Брнабић о Рами: Не могу да се поздравим срдачније са човеком који позива да се уведу санкције Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала