- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО У Херсонској области пронађено украјинско скровиште са 58 артиљеријских граната

Пратите нас
Наставља се специјална војна операција у Украјини. Украјинске снаге трпе велике губитке на купјанском и краснолиманском правцу, одбијено пет украјинских напада код Артјомовска. Украјинска контраофанзива није дала никакве резултате, осим губитака који су осам пута већи од руских, оценио Путин.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:12 16.10.2023
Систем ПВО оборио је три дрона авионског типа у Белгородској области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.
Према његовим речима, на основу прелимираних информација, нема жртава ни штете.
Он је додао да су екипе хитних служби на терену и утврђују информације о последицама.
20:30 16.10.2023
20:09 16.10.2023
Скровиште са 58 артиљеријских граната пронађено је у Херсонској области, на три километра од села Казачји Лагери.
Скровиште пронађено у шуми било је намењено припадницима украјинске диверзантско-извиђачке групе. Из њега је заплењено 29 дрвених сандука са 58 артиљеријских граната калибра 100 милиметара, укључујући 48 поткалибарских граната“, саопштила је Главна управа МУП-а за регион.
19:00 16.10.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Харковској, Полтавској и Сумској области Украјине, следи из онлајн карте украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
18:23 16.10.2023
Украјинске снаге гађале су у понедељак Доњецк, територију Јасиноватској округа и Горловку у ДНР, на које су испалиле девет граната калибра 155 милиметара и десет граната калибра 152 милиметра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
16:45 16.10.2023
Начелник прес центра руске групе „Дњепар“ Роман Кодрјан саопштио је да су код Херсона и села Никољског у Херсонској области уништена два складишта муниције. Осим тога, спречена су дејства украјинске диверзантско-извиђачке групе на острву Корабелка.
16:30 16.10.2023
Губернатор области Вјачеслав Гладков изјавио је да је салаш био мета стрељања из гранатобацача. Забележене су 22 гранате и три минобацачке гранате. Нема жртава ни штете.
16:29 16.10.2023
Борбе у Доњецкој Народној Републици нису утицале на обнову моста преко реке Калмијус у Маријупољу, који је отворен у понедељак. Радови на објекту завршени су два месеца пре рока, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин током церемоније отварања.
„Данас смо отворили веома важан мост за целу Републику, за целу земљу – то је један од делова кримског друмског коридора“, истакао је Пушилин.
16:17 16.10.2023
15:47 16.10.2023
Руски председник Владимир Путин на састанку са министром одбране Сергејем Шојгуом - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу Путину: Украјинске снаге претрпеле велике губитке, сви покушаји контраофанзиве безуспешни
13:22 16.10.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска војска је на купјанском правцу одбила десет напада украјинских снага. Противник је изгубио до 85 војника, два тенка, хаубицу Д-20 и две хаубице „гвоздика“.
На краснолиманском правцу одбијена су два напада јуришних група Оружаних снага Украјине и специјалне бригаде „Азов“. Украјинске снаге су изгубиле до 65 војника.
Руска војска је на доњецком правцу одбила 10 украјинских напада. Кијев је изгубио до 460 војника и три тенка. У подручју Славјанска уништено је складиште муниције.
На јужнодоњецком правцу Кијев је изгубио преко 70 војника. Уништене су и хаубице „гиацинт Б“ и „мста Б“.
На херсонском правцу украјинска војска је изгубила до 65 војника, а уништена су и два складишта украјинске муниције.
У ДНР је уништен украјински радар за откривање и праћење ваздушних мета П-18.
Руски системи ПВО оборили су два украјинска ловца МиГ-29 и јуришни авион Су-25 у Херсонској и Дњепропетровској области.
У Хмељничкој области уништена су складишта ракетно-артиљеријског наоружања и авионског горива украјинске војске.
На аеродрому Миргород у Полтавској области уништен је комуникациони центар Оружаних снага Украјине.
На запорошком правцу руска војска је одбила напад противника у подручју места Вербово. Уништена су два украјинска складишта оружја. Кијев је изгубио до 55 војника, а уништени су и системи М777 америчке производње.ц
09:20 16.10.2023
Сијарто: Будимпешта није тражила поделу пакета европске помоћи Украјини
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто демантовао је информације о томе да је Мађарска предложила да се европски пакет помоћи Украјини подели на два дела.
„Не, то су све гласине из кулоара. Не мислим да о томе треба озбиљно да разговарамо“, рекао је Сијарто у интервјуу за Спутњик.
Агенција Блумберг је раније саопштила да је Мађарска предложила да се пакет европске помоћи Кијеву од 50 милијарди евра, који је предвиђен за период од четири године, подели на два дела, јер Будимпешта сматра да ће Кијеву у овој фази бити довољно 25 милијарди евра.
У септембру је шеф администрације мађарског премијера Гергеј Гујаш изјавио да Украјина неће добити ништа из европског буџета док Мађарској не буду исплаћена средства из европских фондова.
08:53 16.10.2023
Немачки генерал: Запад одговоран за пропаст украјинске контраофанзиве
Западни савезници Украјине сносе одговорност за пропаст контраофанзиве украјинске војске, јер су испоруке оружја Кијеву касниле и биле су малог обима, изјавио је за телевизијски канал „Велт“ немачки генерал Клаус Витман.
„Чињеница да је Запад испоручивао оружје сувише касно и сувише мало веома је утицала на пропаст контраофанзиве“, навео је генерал.
Витман је признао да је одуговлачење у испоручивању наоружања руској армији дало довољно времена да изгради чврсте и непробојне линије одбране.
08:06 16.10.2023
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
РУСИЈА
Путин навео два услова за почетак преговора с Кијевом
08:05 16.10.2023
Бивши пуковник Пентагона: Америчка тражи излаз из сукоба у Украјини
Сједињене Америчке Државе већ траже излаз из сукоба у Украјини због неуспеха украјинских снага, написао је бивши саветник Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор, на друштвеној мрежи Икс.
„Већ сада траже стратегију за излазак из украјинског сукоба, не показујући то отворено“, навео је Мекгрегор.
Према његовим речима, председник Украјине Владимир Зеленски и његови политички спонзори у НАТО-у обећали су велике успехе у борбеним дејствима у Украјини, а на крају ништа од тога нису испунили.
Мекгрегор је нагласио да су услед великих губитака међу украјинским војницима и катастрофалног неуспеха контраофанзиве амерички политичари почели отворено да иступају против Зеленског и његовог војног врха због погрешне стратегије која је довела како до уништавања западне технике, тако и саме украјинске војске.
07:59 16.10.2023
Медији: Кијев забринут због све мање пажње Запада
Кијевске власти су веома забринуте због тога што сукоб у Украјини привлачи све мање пажње Запада, пишу аналитичари „Њујорк тајмса“ Ендрју Крамер и Метју Мпоке Биг.
„Кијев процењује као забрињавајуће помаке у геополитици сукоба. Пажња кључних савезника се пребацује на рат у Гази, војна помоћ САД је заглибила у борби републиканаца за лидерство у Конгресу, а у европској подршци појавиле су се пукотине услед избора у Пољској и Словачкој“, пишу аналитичари.
Протекле седмице председник Украјине Владимир Зеленски је у интервјуу телевизијском каналу „Франс 2“ изјавио да ескалација у Израелу доноси ризик да ће пажња међународне заједнице бити одвучена са сукоба у Украјини.
07:52 16.10.2023
Војна група „Југ“ одбила пет украјинских напада у близини Артјомовска
Оружане снаге Русије су одбиле пет напада украјинских снага у Орехово-Васиљевки, Клешчејевки и Дубово-Васиљевки у Доњецкој Народној Републици, рекао је за Спутњик начелник прес-центра руске војне групе „Југ“ Вадим Астафјев.
07:51 16.10.2023
Појачани губици Кијева на краснолиманском и купјанском правцу
Губици украјинских снага на краснолиманском и купјанском правцу нагло су порасли током протекле седмице, рекао је за Спутњик пуковник Луганске Народне Републике у пензији Андреј Марочко.
„Они су укупно премашили губитке на доњецком правцу, који су традиционално највећи већ више од пола године“, рекао је Марочко.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала