Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Ускоро разговарамо о куповини новог наоружања од Кине

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆМилош Вучевић
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
Пратите нас
Министар одбране Републике Србије Милош Вучевић изјавио је вечерас да ће српска делегација која борави у посети Кини за пар сати имати састанак са кинеским војним врхом у Пекингу да би видела шта је то још од наоружања што Србија може да купи од те земље.
Вучевић је рекао да је Србија највише заинтересована за наоружање у сегменту протвиваздушне одбране и безпосадних летелица.
„Већ сутра, а данас по кинеском времену, имамо састанак са потпредседником Централне војне комисије. То је нешто изнад Министарства одбране, мешавина Министарства одбране и Комунистичке партије Кине. Довољно је рећи да је њен председник сам Си Ђинпинг, а ја се за неколико сати састајем са генералом који је из војне компоненте“, рекао је Вучевић за ТВ Пинк.
Додао је да ће разговарати о ономе што је Србија раније купила, а очекује да буде испоручено.
„Разговараћемо и о новим пословима у сегменту противваздушне одбране, беспосадних летелица, све оно је потребно да би Србија била безбеднија и сигурнија за све њене грађане“, истакао је министар.

Шест земаља тражи од српске индустрије додатне количине наоружања

Рекао је да се ствари додатно компликују на светском тржишту наоружања од фебруара прошле године и украјинске кризе.

„Све је добило на убрзању и нову димензију. Имали смо у неколико наврата сукоб у Нагорно Карабаху, подизање тензија око Тајвана и сада ово у Израелу и Палестини. У моменту када је избио сукоб у Израелу, Србија је добила захтеве за додатну куповину наоружања наше наменске индустрије од шест земаља. То вам показује колика је трка да државе набаве све оно што им је неопходно за њихову безбедност, али и да би помагала неке друге државе“, рекао је Вучевић, преноси Танјуг.

Истакао је да Србија мора да води рачуна о сопственој безбедности и потребама своје војске, и да се тек онда, када се те ствари подмире, може причати о даљем извозу.
„Круна ће бити разговор два председника. То су стратешки разговори. Ми не можемо више да купујемо на руском тржишту, због санкција, ратова, претњи. Зато гледамо да отворимо нова тржишта...“, нагласио је Вучевић.

За пар сати разговори у Кини

Како је рекао, за пар сати ће се разговарати о томе шта можемо даље да набављамо у Кини, а шта није у супротности са одлукама о санкционисању САД и неких других западних држава.
„Ми све то морамо да узмемо у обзир, не зато што се некога плашимо, него зато што је такво окружење и ми не можемо лако да допремимо то што купимо. Немамо амбијент као нека азијска или афричка држава. Ми смо европска држава и окруженми смо чланицама НАТО пакта и није нам лако све то да добијемо“, поручио је он.
На питање да ли Србији треба сво то оружје, Вучевић је рекао да мисли да јој треба још много тога, иако је много тога набавила од 2012. године.
Како је рекао, имају јасну директиву од председника Републике као врховног команданта шта још треба да се набави.
„Видите шта се дешава у свету, видите шта се дешава око КиМ, видите да не стаје Курти са прогоном Срба на КиМ. У таквом амбијенту, неозбиљно и неодговорно је рећи да нам не треба наоружање и војна опрема, не да би ратовали него да би одвраћали све оне који имају лоше намере према нама. Улагање у војску је улагање у нашу сигурност, а не звецкање оружјем и јуначење“, поручио је министар одбране.
Он је оценио да је велики догађај све оно што се дешава у оквиру иницијативе „Појас и пут“ и да је велика част што је Србија једна од више од 100 држава учесница.
Која све врата отварају Србији нови споразуми са Кином погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала