- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дража Михаиловић добио споменик и музеј у Београду /фото/

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆСпоменик генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу
Споменик генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу откривен је споменик и отворен музеј у Брегалничкој улици у Београду, на месту породичне куће у којој је живео од 1931. године до почетка рата.
На свечаности је говорио академик, песник и књижевник Матија Бећковић.
Иницијатори откривања споменика су Удружења "Наша Дрина" и борачке организације Србије и Српске. На челу оба ова удружења је посланик СПС Игор Брауновић, преноси Танјуг.
Бећковић је рекао да се у Брегалничкој улици, на месту где је била Михајловићева кућа, открива "споменик безгробног генерала, врховног команданта Југословенске војске у отаџбини".
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆ Mузеј Драгољуб Михаиловић
Mузеј Драгољуб Михаиловић  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Mузеј Драгољуб Михаиловић
Он је истакао да се његова улица могла звати и Албанске голготе и Равногорска и Церска и Кајмакчаланска, и "у свакој би било место за споменик ђенералу".
"Тај споменик не треба њему да служи него нама, нашем миру и помирењу", поручио је Бећковић.
Подсетио је да су генерала на крају "оставили сви", али се он није "одрекао никога".
"Остављен од свих спасавао је америчке и британске пилоте. Под највећим мукама и најгорим клеветама линчовања генерал Михаиловић је понављао само једно, а то је да никада, нигде, ни по коју цену под његовом командом није било сарадње са окупатором", додао је Бећковић и нагласио да без помирења нема ни наде, ни спасења.
Бећковић је подсетио да је још у Душановом законику записано да ко кињи мртваце и свети се гробовима, казниће са као да је човека убио, а многи данас, у 21. веку, то чине.
Додао је да, "нажалост многи који себе називају вернима, спречавају откривање истине и називају је ревизијом историје".
"Онај ко га је убио и оставио без гроба сахрањен је у кући главног града српског народа и нико не пита по ком је то закону учињено", истакао је Бећковић.
„Данас су исправљене две неправде према генералу Дражи Михаиловићу. Добио је скулптуру и кућу на месту где је живео са породицом од 1931. до почетка рата“, изјавили су организатори.
Један од организатора Игор Брауновић је нагласио је да верује да ће ове слике обићи свет и поручио да не смемо више да дозволимо оно што се десило генералу и његовим следбеницима - "да нас неко доведе до тога да заборавимо ко смо и шта смо и занемаримо своју веру и нацију".
Пре неколико дана у Београду су постављени билборди на којима се најављује отварање музеја и откривање споменика Дражи Михаиловићу.
На билборду, од којих је један био и у Брегалничкој, доминира порука "Београд сме".
Скупу је присуствовао и унук Драгољуба Михаиловића, Војислав.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала