- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Министарка енергетике са руководством НИС-а о сигурном снабдевању нафтом

© Tanjug / MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆМинистар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са руководством Нафтне индустрије Србије о сигурности снабдевања тржишта нафтом и нафтним дериватима, као и плановима за декарбонизацију нафтног сектора у Србији.
На састанку је истакнуто да ће НИС наставити са пажљивим праћењем ситуације и пружањем доприноса у очувању сигурности и стабилности снабдевања, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
"Уложили смо заједничке напоре како бисмо смањили инфлаторне притиске тако да очекујемо да се цена дизела неће повећавати у наредном периоду", рекла је Ђедовићева.
Она је рекла да Влада и ресорно министарство активно раде на декарбонизацији енергетског сектора у Србији која подразумева и трансформацију нафтног сектора.
"Нафтна индустрија значајно доприноси емитовању гасова са ефектом стаклене баште у сектору саобраћаја. Потребно је да НИС планира спровођење мера и механизама и примену зелених пројеката у нафтним процесима, како би се смањиле емисије штетних гасова, али и усаглашеност са директивама Европске уније у овој области", рекла је она.
На састанку је истакнуто да ће НИС наставити са пажљивим праћењем ситуације и пружањем доприноса у очувању сигурности и стабилности снабдевања.
Закључено је да је снабдевање тржишта горивом стабилно и да је важно да резерве нафте и нафтних деривата буду на највећем нивоу у чему велики допринос пружа компанија НИС.
Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Тјурдењев рекао је да је веома важно што компанија НИС има активан дијалог са Владом Србије и Министарством рударства и енергетике како би се обезбедила сигурност снабдевања тржишта нафтом и нафтним дериватима.
Он је додао да ће компанија наставити са инвестицијама у пројекте који унапређују квалитет животне средине.
На састанку је разговарано и о предстојећем ремонту рафинерије у Панчеву који се очекује почетком наредне године и који треба да допринесе додатној стабилности у производњи нафтних деривата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала