- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нетанијаху рекао Путину: Израел неће стати док не уништи Хамас

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Израела Бењамин Нетанијаху и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху током синоћног разговора са руским председником Владимиром Путином рекао је да се Израел неће зауставити док не уништи цео војни и административни потенцијал Хамаса, саопштио је кабинет премијера.
„Увече 16. октобра премијер Бенјамин Нетанијаху разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином. Премијер је објаснио да је Израел, након што су га напале гнусне и окрутне убице, ушао у рат пун одлучности и јединства да и неће стати док не уништи војни и административни потенцијал Хамаса“, наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера.
Претходно је прес-служба Кремља саопштила да је Путин током разговора са Нетанијахуом потврдио спремност Русије да настави да ради на окончању палестинско-израелске конфронтације.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
У емисији „Од четвртка до четвртка” погледајте зашто Украјина страхује од Израела:
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
РУСИЈА
Показало се ко је за мир: СБ УН није усвојио руску резолуцију о Гази и Израелу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала