- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови слом у Пољској – наставак хода ка црној рупи која гута европске народе

© Tanjug / AP Photo/ SokolowskiИзбори у Пољској
Избори у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Пораз на изборима владајуће партије Право и правда закономерни је резултат шизофрене политике пољске владе која је инсистирала на конзервативним и римокатоличким вредностима али је по инерцији водила русофобну политику, сматра политиколог др Стеван Гајић.
Пољска владајућа конзервативна партија Право и правда освојила је највише гласова на парламентарним изборима одржаним у недељу, али нема већину да формира владу, показују званични резултати избора.

Изборни пораз Права и правде

Право и правда освојила је 35,38 одсто гласова, док је опозициона Грађанска коалиција бившег премијера Доналда Туска друга са 30,70 одсто гласова.
Странка десног центра Трећи пут освојила је 14,40 одсто гласова, а Нова левица 8,61 одсто. Крајње десничарска Конфедерација добила је 7,16 одсто гласова.
Председник Пољске Анджеј Дуда, савезник Права и правде, рекао је пре гласања да ће предност за формирање владе дати партији која је освојила највише гласова појединачно, али западни медији оцењују да ће Праву и правди бити тешко да пронађе савезнике, пошто заједно са Конфедерацијом немају потребну већину.
Грађанска коалиција и савезници имаће већину од 100 места и у горњем дому парламента, Сенату.

Шизофрена политика пољске владе

Ово је закономерни резултат шизофрене политике досадашње пољске владе, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић из Института за европске студије.
Са једне стране влада је била изразито конзервативна и римокатолички оријентисана, против Истамбулске конвенције и свих тенденција које бисмо могли назвати културом смрти која је долазила из Брисела. Саговорник Спутњика подсећа да су у Пољској биле велике демонстрације око абортуса, као и око питања суда кога је извршна власт практично хтела, као и у Израелу, да дебело ограничи.
„Међутим, основна грешка коју су направили пољски конзервативци је то што су се даље конфронтирали са Русијом. Они су једноставно по инерцији кренули у русофобску политику карактеристичну за многе централноевропске или источноевропске земље које су или биле у совјетском лагеру, или су историјски биле под руским царством, или имале неке конфронтације са Русима. Просто, пољски конзервативци нису схватили оно што је разумео Виктор Орбан, а то је да какве год биле историјске околности, у овом тренутку је Русија једини савезник конзервативних односно еврохришћанских хуманистичких снага у Европи.“

Наставак слома пољског друштва

Ако бисмо замислили алтернативни свет у коме би пољски конзервативци подржали Русију у смислу да неће да учествују у рату у Украјини, они би имали нападе из Брисела али би у том случају левици, која је такође пронатовска али пасивно-агресивно и латентно, биле везане руке.
Конзервативци би у том случају имали комотнију позицију, али у ратној психози у Пољској и због избеглица и свих других проблема, све досадашње противуречности дубоко подељеног друштва једноставно су се скупиле и левица је то успела политички да артикулише.
Врхунац је био велики митинг у Варшави на коме се скупило око милион људи, левица је успела да сломи садашњу владу, али ће се и даље у Пољској дешавати слом конзервативаца, али и пољског друштва.
„Они ће, претпостављам потпуно кренути путем којим су давно прошле западноевропске земље и мислим да ће пукотине у варшавско-вишеградској четворци да се прошире, посебно између Мађарске и Пољске. Они су се држали на томе што су Орбан и пољски конзервативци били и даље конзервативни хришћани, али суштински, постојао је велики слон у соби, а то је питање Русије. Сада више нема препрека, пошто више нема тих заједничких вредности.“

Пољска у самоубилачком смеру

Унутар самог пољског друштва наставиће се велика трвења јер овим изборима ништа није решено, али ће се главна спорна питања попут суда и абортуса решавати у корист левице. Међутим, нико није склонио са дневног реда хаос око рата у Украјини и учешћа Пољске у војним напорима НАТО против Русије.
Тако да суштински ништа није решено у Пољској и криза се продубљује.
„Нове власти, уколико лева коалиција успе да направи владу што је све извесније, све више ће да круне и вредносно некад римокатоличку Пољску и да је све више приближавају ка Бриселу, односно тој једној црној рупи која гута европске народе и друштва и гура их ка једном самоубилачком смеру будућих капиларних грађанских ратова који су у Европи све извеснији. А веснике и поветарце таквог развоја већ одавно видимо, а Француска се ту посебно истиче. Пољска је у том смислу сломљена, а основна кривица лежи на конзервативцима који нису успели да препознају промену историјске парадигме коју је препознао Орбан“, закључио је Гајић.
Доналд Туск - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
СВЕТ
Избори у Пољској: Владајућа странка води, али нема већину; Туск прогласио победу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала