Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Споразум о слободној трговини са Кином потписан у присуству Вучића и Сија

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеАлександар Вучић и Си Ђинпинг
Александар Вучић и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
У присуству председника Србије Александар Вучића и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга данас је у Пекингу потписано четири споразума од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране.
Споразум о слободној трговини је потписао министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине.
Вучић је рекао да Споразум о слободној трговини,отвара нове видике у односима две земље, као и да је иницијатива Појас и пут донела много доброг нашој земљи.

"Веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да данас будем у Пекингу. Са мном су и министри Владе Србије што говори о поштовању и самој прилици да будемо ту. У свим областима у којима сарађујемо бележимо напредак. Иницијатива Појас и пут донела је много доброг нашој земљи", објавио је Вучић на инстаграм налогу будућностсрбијеав након сусрета са председником Кине Си Ђинпингом.

Поносим се нашим пријатељством и резултатима које смо постигли, нагласио је Вучић.
"Хвала Вам, председниче Си, на личном ангажману на јачању веза наших држава и народа", навео је председник Србије.
Поред тог споразума потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут“ између Владе НР Кине и Владе Србије.
Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие.
Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.
Дан уочи потписивања Вучић је рекао да се очекује да ће процедура око споразума о слободној трговини бити завршена у парламенту до краја марта, а да ће ступити на снагу до маја или јуна.
Како је рекао, то би значило да више не бисмо имали никакве царине које су данас веома високе, на спрску јабуку, шљиву, брескву, сојино уље, јер нам је то један од најпродаванијих производа.
Додао је да неће бити царине ни на смрзнуту малину, која бележи раст од 350 одсто у односу на претходну годину.
Затим ни на пиво, воду, киселу воду, готово све фармацеутске и индустријске производе.
„Вино ће бити без царина у потпуности за пет година, пошто ће се царина постепено смањивати по 20 одсто у наредних пет година, док данас морају да се урачунају и чине 30 одсто укупне цене. То ће бити нула одсто после пет година и наши винари ће имати много бољу цену на том тржишту“, истакао је Вучић.
Нагласио је да ће то пуно значити за наше винарије широм Србије.
Када је реч о ракији, у периоду од 10 година биће укинута царина, пошто ће сваке године бити нижа за по 10 одсто, додао је он.
Каже да су то за нас велике ствари које ће помоћи да увозимо сировине по значајно нижим царинама и за наше челичане и руднике.
Која све врата отварају Србији нови споразуми са Кином погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала