- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Интересе Русије немогуће је обуздати

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
Пратите нас
Руске интересе је немогуће обуздати и стране земље ће морати да их узимају у обзир, а САД ће морати да науче да поштују друге земље, изјавио је председник Русије Владимир Путин, коментаришући изјаву америчког лидера Џозефа Бајдена о потреби да се уједине снаге целе Европе како би се „обуздао Путин“.
Путин је рекао да амерички лидер, који је један од искуснијих политичара на свету, потребно да научи да поштује друге.
„Не ради се о мени лично. Овде се ради о интересима земље. И немогуће је обуздати интересе Русије“, нагласио је руски лидер у интервјуу за телевизију „Русија 24“.
„Потребно је научити да поштујете друге и тада неће бити потребе да се ико обуздава. А тежња да се неко стално обуздава из неког разлога или без икаквог разлога доводи до проблема. Они (представници САД) наравно, са себи својственим сјајем воле и то раде добро – протоколарно се осмехују, тапшу сваког по рамену. Али поштовање према другим људима, према другим земљама, другим народима,лежи негде другде, лежи у томе да се њихови интереси уважавају“, истакао је Путин.
Како је навео, „тада неће бити потребе да се ико обуздава. Али сама тежња, поновићу ову мисао, да се неко обуздава, управо значи да имају још увек шта да уче. А главна ствар је да науче да поштују друге, укључујући и способност да се траже компромиси“, додао је Путин.
„Ако САД немају друге задатке осим да граде односе са Русијом, онда то у извесном смислу није лоше“, оценио је руски лидер.
Према његовим речима „председник Бајден свакако је један од најискуснијих светских политичара, уопште, по времену које је провео у такозваним највишим ешалонима власти. Он је одавно у политици и, наравно, он је искусан човек, зна које задатке мора да постави пред себе и како да их оствари“, оценио је Путин.

„Али, упркос искуству које сам поменуо, у Русији имамо добро познату изреку – човек се учи док је жив, и то се не односи само на председника Бајдена, већ и на политичке елите у Сједињеним Америчким Државама у целини. Потребно је да науче да поштују друге и тада неће бити потребе нико да се обуздава“, закључио је Путин.

Премијер Мађарске уме да се бори за интересе своје земље

Коментаришући премијера Мађарске Виктора Орбана, Путин је рекао да он уме да се бори за интересе своје земље.
„Он припада малобројној групи европских политичара који умеју да бране своје интересе, раде то упорно, доследно и, с моје тачке гледишта, сасвим тактично“, рекао је Путин који се раније данас у Пекингу састао са мађарским премијером на маргинама скупа „Појас и пут“.
Руски председник је додао да се његово мишљење не поклапа са ставовима Орбана, али без обзира то им несмета да разговарају и траже решење за различита питања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала