- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски председник критиковао одлуку владе да повећа цену транзита руског гаса

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Газела" за транспорт руског гаса у ЕУ
Цеви гасовода Газела за транспорт руског гаса у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Бугарски председник Румен Радев критиковао је одлуку владе да повећа тарифе за транзит руског гаса, упозоравајући да би то могло да доведе до банкрота националног гасног оператера „Булгартрансгаз“, преноси Бугарска национална телевизија (БНТ).
Коментаришући повећање цена транзита гаса, као и став Србије и Мађарске, Радев је подсетио да је 19. октобар Дан бугарско-мађарског пријатељства.
„Они (власт) су га уништили. О каквој европској солидарности и европским интеграцијама причају наши властодршци ако задиру у земљу-чланицу ЕУ, савезника и партнера у НАТО-у и Европској унији, земљу са којом имамо дубоке културне и историјске везе и која је један од главних инвеститора“, рекао је бугарски председник новинарима на догађају поводом обележавања Дана војних падобранаца у Софији.
Према његовим речима, ради се о кршењу европских норми и већ потписаних споразума.
„Ова одлука ће довести до декапитализације ‘Булгартрансгаза’ и његовог банкрота. Морамо добити одговор од владе којим интересима они служе, јер то нису државни интереси“, додао је Радев.
Бугарски премијер Николај Денков одреаговао је на председникове оптужбе, рекавши да страхови од банкрота „Булгартрансгаза“ немају основа, пише лист „24 часа“.
Бугарска је 13. октобра увела акцизу од 20 лева (10 евра) за сваки мегават-час транзита руског гаса. Нова транзитна накнада износи приближно петину тренутне ТТФ основне цене гаса (50 евра по мегават-часу). Обично транзитне накнаде не прелазе неколико процената стварне цене гаса. Лист „Фајненшел тајмс“ је бугарске тарифе описао као „казнене“ које се обично намећу да би се обуздале активности противника. Бугарски министар финансија Асен Василев потврдио је за портал да је циљ владе био смањење профита „Гаспрома“. Мађарска и Србија су у заједничкој декларацији истакле да кораци Бугарске угрожавају њихово снабдевање енергијом.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
СВЕТ
Сијарто: Русија ће обезбедити испоруке гаса Мађарској, упркос повећању цене транзита преко Бугарске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала