- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Русија позива на хитан прекид насиља према цивилима

© AP Photo / Francisco SecoПоследице израелског ракетирања Појаса Газе
Последице израелског ракетирања Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Русија позива на хитан прекид насиља над цивилима на Блиском истоку, без обзира где живе, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.
„Позивамо израелску страну да дâ приоритет међународном хуманитарном праву, у чијем фокусу су животи палестинских цивила и објекти првобитно скромне критичне и медицинске инфраструктуре. Хуманитарни приступ мора бити одмах обезбеђен. Позивамо на што скорији прекид ватре и отварање коридора за достављање хитне хуманитарне помоћи и излазак цивила, без обзира на њихово место становања“, рекао је дипломата.
Према његовим речима, блокада Појаса Газе ставља целокупно становништво енклаве на ивицу опстанка.

„Хуманитарна блокада палестинске енклаве ставља на ивицу опстанка њено целокупно становништво, које се практично пред нашим очима приноси као жртва“, истакао је дипломата.

Према његовим речима, Савет безбедности УН је паралисан себичним интересима појединих земаља чији су поступци довели до ескалације насиља на Блиском истоку.
Небензја је додао да Русија позива на објективну истрагу напада на болницу у Гази.
„Захтевамо објективну истрагу и кажњавање одговорних. То је цена одуговлачења чланова Савета, од којих многи одуговлаче од почетка ескалације. А ми смо на то упозоравали још у понедељак“, рекао је дипломата.
Око хиљаду држављана Русије и њихових породица блокирано је у Гази, додао је Небензја.

„Скоро хиљаду држављана Русије и чланови њихових породица су практично таоци војне блокаде Газе“, нагласио је руски амбасадор.

Руски дипломата је додао да Русија иницира наставак 10. ванредне специјалне седнице Генералне скупштине УН о заштити цивилног становништва Палестине.
„Пошто Савет безбедности УН није успео да формулише јасну реакцију на... изазове, иницирамо наставак 10. ванредне специјалне седнице Генералне скупштине УН о заштити цивилног становништва Палестине ради свеобухватне расправе о ситуацији у зони палестинско-израелског сукоба и начинима за његово решавање“, истакао је Небензја.
Он је додао да је одговарајуће писмо председавајућем Генералне скупштине већ потписано и биће одмах послато.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала