- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД блокирале бразилски нацрт резолуције о палестинско-израелском сукобу

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су на седници Савета безбедности УН ставиле вето на бразилски нацрт резолуције о ситуацији око Израела и Појаса Газе, позивајући Израел да опозове наређење да се становници Газе преселе на југ тог појаса.
Против резолуције гласале су САД, док су Русија и Велика Британија биле уздржане. Остале чланице Савета безбедности гласале су „за“.
У бразилском нацрту резолуције осуђује се „терористички напад Хамаса“ од 7. октобра. У документу се позива на отказивање израелске наредбе да се становници Газе и представници УН преместе са севера на југ појаса. Нацрт позива на хитно ослобађање талаца без предуслова. Документ не садржи посебан позив на прекид ватре, али нацрт позива на најаву хуманитарних пауза како би се обезбедио хуманитарни приступ радницима УН и другим хуманитарним организацијама. Осим тога, нацрт резолуције позива све стране да у потпуности испоштују своје обавезе према хуманитарном праву, укључујући осигурање заштите цивила и цивилне инфраструктуре. Стране се позивају на максималну уздржаност.
Русија је у понедељак предложила два амандмана на бразилски нацрт резолуције о Блиском истоку, од којих један позива на хитан хуманитарни прекид ватре, а други осуђује неселективне нападе на Појас Газе.
Након напада на болницу Ел Али у Гази, Русија је допунила свој најновији амандман посебном осудом овог напада. Како је истакла стална мисија у УН, измене које је предложила Русија имају за циљ да уравнотеже бразилску резолуцију, јер се у њима осуђује напад радикалног покрета Хамас, али се не оцењују дејства Израела.
Појас Газе после Израелског бомбардовања - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РУСИЈА
Председник Русије: Напад на болницу у Гази – трагедија и хуманитарна катастрофа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала