- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Словенија суспендује Шенгенски споразум и уводи контроле на граници с Хрватском и Мађарском

© AFP 2023 / Jure MakovecСловеначки полицајац на граници Словеније и Хрватске
Словеначки полицајац на граници Словеније и Хрватске  - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Словеније Боштјан Поклукар потврдио је да ће Словенија суспендовати Шенгенски споразум и да ће увести контроле на граници са Хрватском и Мађарском рекавши да је о томе данас обавестио министре унутрашњих послова ове две државе.
Према његовим речима, МУП Словеније је већ припремио званично обавештење у складу са Шенгенским споразумом које ће влада сутра одобрити, а потом послати Европској комисији, пренео је Индекс.
Поклукар је објаснио да је разлог за увођење ове привремене мере исти као и у Италији - пораст опасности од тероризма у Европи.
„Видимо шта се догодило у Француској и Белгији. Словенија није изузетак“, упозорио је словеначки министар унутрашњих послова и додао да његова земља жели превентивно да успостави додатне провере на балканској избегличкој рути.
Поклукар није желео да открије када ће полицајци почети са контролама на граници јер, како је указао, о увођењу ове мере тек би требало да разговарају влада Словеније и Европска комисија.
„Верујем да тиме повећавамо безбедност Словеније која нам је на првом месту. Ситуација на Блиском истоку је компликована и ми морамо учинити све што је у нашој надлежности за безбедност Словеније“, истакао је министар унутрашњих послова Словеније.
Припадници почасне аустријске гарде - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
СВЕТ
Узбуна у Аустрији и Словенији: Подигнут ниво упозорења на опасност од тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала