- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Русија јача западне границе уочи испоруке ловаца Ф-16 Украјини

© Sputnik / Дмитриј ВиноградовРуска авијација у акцији у Сирији
Руска авијација у акцији у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Русија јача своје западне границе као одговор на испоруке оружја Украјини из САД и западних земаља, укључујући високо прецизне ракете и предстојећу испоруку ловаца Ф-16 Кијеву, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„САД и њихови савезници испоручују Украјини оклопна возила, системе ПВО, високо прецизне ракете. Кршећи међународне конвенције, Вашингтон је у пакете војне помоћи укључио и касетну муницију. Питање испоруке Кијеву тактичких ловаца Ф-16 прешло је у практичну фазу. Очекује се да буду предати већ следеће године. Као одговор на те претње, ми предузимамо одговарајуће мере и јачамо наше западне границе“, казао је Шојгу на седници колегијума министарстава одбране Русије и Белорусије.

Како је истакао, земље НАТО испоручују украјинској војсци оружје, преносе јој обавештајне информације, обучавају украјинске војнике, шаљу плаћенике и саветнике.
Штитећи кијевски режим, колективни Запад је покренуо против Русије хибридни рат у војно-политичкој, правној, економској и хуманитарној сфери, констатовао је Шојгу.
„Упоредо са економским санкцијама против наше земље, Кијеву се отворено пружа подршка. Укупан износ средстава потрошених на Украјину достигао је скоро 200 милијарди долара“, рекао је руски министар.
Осврнуо се и на сарадњу са Белорусијом, рекавши да је Минск стратешки партнер и поуздани савезник Русије.

„Наше земље спајају братски односи и заједничке културне и моралне вредности. То је посебно важно данас када се ситуација дуж граница Савезне Државе Русије и Белорусије нагло погоршала услед отворено непријатељских акција НАТО“, рекао је Шојгу.

Он је подсетио да је од фебруара 2022. године бројност групе НАТО у земљама Источне Европе и балтичким земљама увећана 2,5 пута и премашује 30.000 људи. Поред тога, на источном крилу Алијансе редовно се одржавају велике војне вежбе, засноване на сценаријима војног сукоба са Русијом и Белорусијом.
Подсећамо, председник Владимир Путин изјавио је да руски авиони, наоружани системима „кинџал“ који имају домет од преко 1.000 километара, почињу стално да патролирају ваздушним простором изнад Црног мора.
Миг-31 - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РУСИЈА
Путин упозорио: "Кинџали" чувају Црно море /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала