Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић обишао Кинески институт за међународне студије у Пекингу /видео/

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеЧен Бо и Александар Вучић
Чен Бо и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Кинески институт за међународне студије у Пекингу, на чијем челу је бивша амбасадорка Кине у Србији, Чен Бо.
Председник се на почетку обиласка уписао у књигу утисака, а након тога је у друштву Чен Бо отишао пешке до Истраживачког центра о мисли Си Ђинпинга о дипломатији.
Вучић је приликом обиласка захвалио Чен Бо због подршке целовитости суверенитету, територијалном интегритету Србији и борби за КиМ и поклонио јој књигу о историји Косова и Метохије.
„Желим да захвалим на гостопримству да изразим наду да ћемо и ми и наши институти осетити благодети рада и вашег института, да ћемо ваша сазнања добити у једноставнијој форми и да ћемо и сами уживати у благодетима ваших сазнања“, рекао је Вучић приликом обиласка.
Нагласио је да као представник једне територијално и брончано мале, али поносите земље, није посетио Кину зато што га је неко приморавао, већ зато што Србија осећа да су ствари које ради председник Си и НР Кина добре.
„Његове помирљиве поруке од јутрос о заједничкој будућности за човечанство и проналажење мирних решења за конфликте у свету јавног уз поштовање норме међународног права су музика за уши за све суштински независне земље које желе да саме доносе одлуке о својој будућности“, нагласио је Вучић.
Подсетио је да је недавно један министар једне западне земље рекао „Кина нам више није конкурент већ прави економски ривал што значи да ћемо морати да се такмичимо снажније како би победили Кину“.
„Онда је један од кинеских министара запитао 'у чему смо то ривали када ми производимо 200 пута више електричних возила него ви, када смо у иновативним технологијама далеко испред вас?'. То показује колико смо ми навикли на устаљени поредак и не разумемо колико је Кина напредовала отишла напред“, закључио је председник Вучић.
Приликом обиласка председник је подсетио на јучерашње састанке које је имао са мнигим званичницима у Кини.
„Имао сам изузетне разговоре и са Ванг Хунингом и са председником Си Ђинпингом... Видео сам да многи нису записивали, али ја јесам и много сам научио. Верујем да је споразум који смо потписали битан и за глобални развој и верујем да ће нам донети нове прилике у нашим односима“, рекао је Вучић.
Председник је додао да је важно да користимо искуства из Кине због тога што су у том смислу напредни као земља.
Чен Бо је током обиласка, показала председнику Србије дигиталну таблу где се налази мапа Србије, и на којој се могу видети заједнички пројекти Кине и Србије.
У посети Институту су, поред председника Вучића, у оквиру српске делегације министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар трговине Томислав Момировић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.
Александар Вучић и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
СРБИЈА
Вучић имао једну посебну молбу за Сија: Подршка по питању КиМ изузетно значајна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала