- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски историчар: Сукоб на Блиском истоку могао би да ескалира у светски рат

© AP Photo / Tsafrir AbayovИзраелски систем "Гвоздена купола" пресреће ракете испаљене из Појаса Газе
Израелски систем Гвоздена купола пресреће ракете испаљене из Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Сукоб на Блиском истоку можда неће наћи кочнице и онда би могао да прерасте у светски рат, изјавио је бугарски историчар Александар Сивилов коментаришући перспективе развоја тренутне израелско-палестинске кризе.
„За сада ми је тешко да кажем ко је заинтересован за блискоисточни сукоб и ко ће покушати да га оконча. Али мислим да ће обе стране максимално искористити ову ескалацију и не знам да ли ће умети да пронађу кочнице. То је најгоре, јер ако се сукоб буде раширио, биће веома тешко зауставити га“, рекао је Сивилов на свом Јутјуб каналу.
Он је подсетио да, када је почињао Први светски рат нико није мислио да ће то бити Први светски рат, а када је почињао је Други светски рат, нико није мислио да ће доћи до тако огромног сукоба.
„Тачно је да се очекивао велики рат, али не до те мере. Остаје само да се надамо да тренутно нисмо сведоци почетка трећег светског рата“, закључио је он.

О сарадњи Русије и Кине

Сивилов је додао да у контексту блискоисточног сукоба Кина и Русија показују зближавање, о чему сведочи и форум „Појас и пут“.
Како је навео, и друге земље широм света такође показују интересовање, као што су државе Латинске Америке.
„Председник Чилеа је био тамо. Све у свему, стварање јаких веза је у пуном јеку. Кина је очигледно способна да око себе формира такав блок. И тачно је да се интереси Москве и Пекинга у великој мери разилазе, али све док постоји притисак са Запада, они ће бити заједно. Они ће се борити против онога што долази са Запада“, истакао је историчар.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
У емисији „Од четвртка до четвртка” погледајте зашто Украјина страхује од Израела:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала