- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Конкурс „Андреј Стењин“: Гран-при руском новинару за фотографију "Свитање" из Доњецка и Маријупоља

© Мигель КанделаОтварање изложбе Међународног конкурса за фоторепортере „Андреј Стењин“ у Барселони 2022. године
Отварање изложбе Међународног конкурса за фоторепортере „Андреј Стењин“ у Барселони 2022. године - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Гран-при на међународном конкурсу „Андреј Стењин“ добио је руски новинар Алексеј Орлов за фотографију „Свитање“.

„Конкурс је настао из трагедије, погибије нашег ратног дописника 2014. године, тада још нисмо тако звали наше новинаре и фотографе на месту где је почео рат. Сада датирамо почетак рата на 2014. Годину а тада још нисмо знали опсег процеса који се распламсавао, али већ смо трпели прве губитке међу сарадницима“, рекао је генерални директор МИА „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на свечаној церемонији.

Подсетио је да је током лета погинуо још један ратни дописник Ростислав Журављов и додао да ова професија подразумева такав ризик и жртвовање.
„Свитање“ је репортажа о догађајима у Доњецку и Маријупољу, настала око месец дана после почетка специјалне војне операције руске војске у Украјини.
„Ти дани су вероватно најтежи у мом животу јер сам видео људе који су све то преживљавали у Доњецку и Маријупољу. Мој циљ је био да прикажем колективну слику града чији су мирни дани завршени. Свакодневица и судбина његових грађана променили су вредности, многи су остали без домова и рођака, а многи су остали и без наде“, рекао је лауреат.

О конкурсу

Међународно такмичење фоторепортера „Андреј Стењин“, које организује Међународна новинска агенција „Русија севодња“ под покровитељством Комисије Руске Федерације у сарадњи са организацијом УНЕСКО, има за циљ да подржи младе фотографе и скрене пажњу јавности на задатке савременог фоторепортера. Ово је платформа за младе фотографе, талентоване и отворене за све новине, који нам скрећу пажњу на људе и догађаје у нашој близини.
Генерални информативни партнери конкурса су: ВГТРК (Сверуска државна телевизијска и радио компанија) (Русија), онлајн платформа „СМОТРИМ“ (Русија), сверуски државни телевизијски канал „Росија-Култура“ (Русија), ТВ канал „Москва 24“ (Русија).
Међународни медијски партнери на такмичењу су: новинска агенција и радио Спутњик (Међународни), ТВ и портал РТ (Међународни), медијски холдинг Independent Media (Јужноафричка република), новинска агенција ANA(Јужноафричка република), Shanghai United Media Group (SUMG) Кина, интернет портал China Daily (Кина), интернет портал The Paper (Кина), медијска мрежа Al Mayadeen (Либан).
У статусу индустријских партнера, такмичење подржавају: Савез новинара Русије, информациони портал „YOung JOurnalists“ (Русија), портал „Russian Photo“ (Русија), портал Photo-study.ru (Русија).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала