- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров код Ким Џонг Уна: Односи Русије и Северне Кореје подигнути на стратешки ниво

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Односи Русије и Северне Кореје након септембарског састанка лидера две земље налазе се на новом, стратешком нивоу, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на почетку састанка са севернокорејском колегиницом Чо Сонг Хуј у резиденцији владе Кумсусан.

„После историјског самита председника Путина и председника Ким Џонг Уна на космодрому Восточни 13. септембра, можемо са сигурношћу рећи да су ови односи достигли нови, стратешки ниво“, рекао је шеф руске дипломатије.

Руски министар је подсетио да је пре 75 година Совјетски Савез, који је одиграо кључну улогу у ослобађању Кореје од јапанске колонијалне власти, први признао младу корејску државу, а затим јој помогао у развоју националне економије, науке, културе и образовања.
„Увек ћемо се сећати непроцењивог доприноса који су друг Ким Ил Сунг, а потом и друг Ким Џонг Ил дали развоју наших односа“, нагласио је Лавров.
Са своје стране, министарка спољних послова Северне Кореје је истакла да „чести састанци министара спољних послова две земље, током којих се јачају пријатељске везе, служе као доказ да корејско-руски билатерални односи, са дугом историјом пријатељства, показују да се развијају се новом виталношћу".
Она је додала да ће преговори са Лавровом у Северној Кореји „бити важан моменат за примену споразума постигнутих на септембарском самиту” између Владимира Путина и Ким Џонг Уна.
Лавров је напоменуо да ће се контакти Москве и Пјонгјанга на различитим нивоима, укључујући највиши, наставити.
"Пре месец дана је био контакт на највишем нивоу, данас - на високом нивоу. Сигуран сам да ће се они наставити", рекао је он на обраћању новинарима у Пјонгјангу.
Сергеј Лавров налази се у радној посети Северној Кореји.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала