- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Амерички траг видљив на сваком кораку сукоба на Блиском истоку

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Амерички траг јасно је видљив на сваком кораку палестинско-израелског сукоба почев од 40-их година прошлог века, САД су чиниле све да се противничке стране не разиђу мирно, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев у чланку за издање „Известија“.
Говорећи о томе ко је реално одговоран за нови талас палестинско-израелског рата, политичар је истакао да тај сукоб има дугу предисторију, али да „од 40-их година 20. века у сваком његовом скретању у страну све већег мрака и терора, видљив је јасан амерички траг“.
Медведев је нагласио да су САД формално биле међу државама које су 29. новембра 1947. године гласале за резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација о формирању јеврејске и арапске државе и интернационалне зоне Јерусалима.
Али, оценио је политичар, у свим арапско-израелским ратовима, почев од 60-их година прошлог века, Вашингтон је подржавао и пумпао оружјем само једну страну и чинио све да се противници никако не раздвоје мирним путем.
„Све је очигледно: испоруке оружја на Блиски исток обезбеђивале су америчким компанијама огромну, а што је најважније, сталну добит. Вашингтону је увек било изузетно важно да очува свој утицај у том стратешки важном и стално зараћеном региону“, оценио је Медведев.
Према његовим речима, најбољи начин за то је гарантована и контролисана нестабилност.
„Оно што су хтеле, САД су и оствариле“, закључио је он.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала