- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Да је усвојена руска резолуција у СБ УН напад на болницу у Гази би можда био избегнут

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Да је Савет безбедности УН усвојио руски нацрт резолуције о хуманитарном прекиду ватре у Појасу Газе, можда је напада на болницу "Ел-Ахли" било могуће избећи, саопштило је руско Министарство спољних послова.
У саопштењу се подсећа да Савет безбедности УН 16. октобра није усвојио руски нацрт резолуције о хуманитарном прекиду ватре у Гази.
Болница је гађана 17. октобра а Министарство здравља Газе је саопштило да је погинула 471 особа, док је рањено преко 300. Палестинци и Израелци се међусобно оптужују за напад.

О вету Вашингтона на бразилску резолуцију

Последице вета Вашингтона на бразилски нацрт резолуције у СБ УН су катастрофалне, наводи се у саопштењу.
„Сједињеним Државама није стало до патеи цивила, та земља је од старта била против било каквих хуманитарних иницијатива“, истичу у Москви.
Подсетимо, САД су ставиле вето на бразилску резолуцију у којој се Израел позива да опозове препоруку грађанима Газе да се евакуишу на југ. Русија и Велика Британија су током гласања биле уздржане, док су остали гласали „за“.
У условима све веће конфронтације која прети да се прелије преко граница блискоисточног региона и добије верски карактер, последице таквог корака су катастрофалне“, истиче се у саопштењу и додаје да сваки дан одлагања решавања хуманитарне ситуације у Гази и зони конфликта за цивиле значи страдање.
„Вашингтону очигледно до свега тога није стало јер је од почетка против свих хуманитарних иницијатива. Тамо чак не прихватају да право на самоодбрану не значи дозволу за неселективну масовну одмазду, нити то право може да реализује држава окупатор на окупираној територији“, нагласили су у руском Министарству.
Подсетили су да је управо промашена политика САД у вези са палестинско-израелским питањем довела до садашње катастрофалне ескалације.
Арогантно преузевши на себе све напоре по овом питању Американци последњих година ништа друго нису ни радили него су методично сахрањивали мировни процес и легитимне тежње Палестинаца у погледу сопствене државе која им је обећана 1947. године, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала