- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пчелари траже измену Правилника о квалитету меда

© Sputnik / Лола ЂорђевићУ Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда
У Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Групација за пчеларство и производњу меда Привредне коморе Србије (ПКС) покренуће према Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде иницијативу за измену постојећег Правилника о квалитету меда и других пчелињих производа, како би се унапредио поступак утврђивања квалитета меда.
За снажнији развој овог сектора, сагласни су пчелари и пчеларска привреда, потребне су заједничке активности свих актера који се баве пчеларством и производњом меда и формирати Научно саветодавно тело при Одбору за сточарство и прераду сточарских производа, истакнуто је на седници Групације у ПКС.
Србија је за осам месеци 2023.године извезла 964 тона меда за 4,5 милиона евра, што је 31 одсто мање него предходне године. Највише меда је пласирано на тржишта Норвешке, Италије и Црне Горе.
У том периоду увезли смо 219 тона за 600 000 евра, 54 одсто мање него у исто време претходне године. Највише меда се увозило из Руске Федерације, Новог Зеланда и Грчке.
Прошле године, према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), Србија је располагала са 977 000 кошница, што је за 44 одсто више него 2014. године и у истом нивоу као претходне године.
Производња меда у 2022. години износила је 14 228 тона, што је за 91 одсто више него 2021. године, наводи се у саопштењу ПКС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала