- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Постигнут договор: Одређен датум сједнице Скупштине Црне Горе на којој ће се бирати нова власт

© Tanjug / MEDIABIROСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Сједница Скупштине Црне Горе на којој ће се бирати нови предсједник парламента, а можда и нова влада, биће одржана 26. октобра.
Страначки органи Европе сад, Нове српске демократије, Демократске Црне Горе, Демократске народне партије, Социјалистичке народне партије, те коалиција Албански форум и Албанска алијанса, прихватили су споразум о формирању нове власти. Остало је да о својим одлукама јавност информишу Уједињена Црна Гора и ЦИВИС, али вјерује се да је на помолу стабилна политичка већина која треба да изабере ново руководство парламента и нову владу.
Главни одбор Европе сад подржао је споразум и кандидате за министре, док је Главни одбор Нове српске демократије подржао споразум и кандидатуру Андрије Мандића за новог предсједника Скупштине Црне Горе.
Што се Европе сад тиче, Главни одбор је без гласова против потврдио и предлог мандатара Милојка Спајића за будуће чланове 44. Владе у оквиру ресора који по споразуму припадају ПЕС-у.

Ко су кандидати за министре нове владе Црне Горе

За министра вањских послова предложен је члан Предсједништва ПЕС-а Филип Ивановић, а за министра европских послова Маида Горчевић. За министра просвјете, науке и иновација предложена је Анђела Јакшић Стојановић, а за министра финансија Новица Вуковић.
Кандидат за министра правде је Андреј Миловић, за министра здравља доктор Војислав Шимун, док је кандидат за министра рада и социјалног старања Наида Нишић.
Кандидат за министра енергетике и рударства је декан Електротехничког факултета Саша Мујовић, док је предложено да Јанко Одовић покрива мјесто министра просторног планирања, урбанизма и државне имовине. Предложено је да кандидат за министра саобраћаја и поморства буде Филип Радуловић.
Према ранијем договору, мањинску подршку будућој влади даће коалиција ЗБЦГ из чијих редова ће бити предсједник Скупштине, из НСД су јуче за ту функцију предложили Андрију Мандића.

Шта пише у споразуму

Нацрт споразума је, како се наводи у том документу, постигнут у жељи да се постигне широки политички консензус који ће омогућити формирање стабилне и компетентне владе, спремне да се суочи са кључним изазовима од значаја за даљи развој Црне Горе.
Према споразуму, потписници се супротстављају науму политичких субјеката да сталним продуковањем вјештачких подјела, као што су то радили у протеклих четврт вијека, наставе да стварају димне завјесе иза којих се они богате, а грађани се лишавају права на бољи живот.
Привржени су Црној Гори као својој колијевци и кући у којој равноправно живе, као своји на своме, сви њени грађани који је творе, и Црногорци, и Срби, и Бошњаци, и Албанци, и Муслимани, и Хрвати и Роми, сви грађани припадници осталих народа.
Наводе и да су посвећени просперитетној будућности државе Црне Горе, коју желе градити као заједницу слободе, равноправности и владавине права.
Споразум регулише основне принципе међусобне сарадње, политичке, нормативне и пројектне одредбе.
„Уколико се не прекрши Споразум о парламентарној подршци, конституисању законодавне и извршне власти и политичким приоритетима 44. владе Црне Горе и парламентарне већине 28. сазива Скупштине Црне Горе, предсједник владе се обавезује да предложи, а потписници споразума да подрже реконструкцију 44. владе Црне Горе, која подразумијева да политички субјекти Нова српска демократија и Демократска народна партија предложе кандидате за потпредсједника владе за инфраструктуру са ресором министарства саобраћаја, министра просвјете, министра туризма и министра просторног планирања и урбанизма“, наводи се у споразуму.
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РЕГИОН
Главни одбор ПЕС-а подржао нову владу Црне Горе и кандидате за министре
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РЕГИОН
Нова српска демократија: Мандић кандидат за предсједника Скупштине Црне Горе
Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РЕГИОН
Нова влада на помолу: Која је нова „формула“ за Црну Гору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала