- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Потписан Меморандум о разумевању Владе Србије и америчке биотехнолошке компаније Гинко Бајоворкс

© Tanjug / RADE PRELIĆKонференцијa "Будућност биотехнологије"
Kонференцијa Будућност биотехнологије  - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
На конференцији "Будућност биотехнологије" у Палати Србија потписан је Меморандум о разумевању између Владе Србије и америчке компаније Гинко Бајоворкс.
Према речима министра науке Јелене Беговић, то је сјајна вест за Србију, српску науку и посебно српски екосистем који се тиче стартапа.
Како је рекла за Танјуг, Меморандум о разумевању обухвата две компоненте од којих је прва убрзање развоја стартап екосистема у Србији.
"Та америчка компанија смештена је у Бостону, вероватно једном од највећих центара за развој стартап екосистема и најуспешнијих на свету и радиће заједно са нашим стартаповима, поготово из области биотехнологија које су врло захтевне, да им помогну да се брже и квалитетније развијају и што пре стигну на светско тржиште", рекла је Беговићева.
Како је навела, друга област те сарадње односиће се на биосигурност, односно биомониторинг.
"Биомониторинг би требало да помогне да се у Србији развије систем који би могао да прати кретање патогена, микроорганизама који могу да буду потенцијална опасност за људе, животиње или биљке. Имали би систем који може унапред да направи предикцију, да се нешто може десити, а самим тим да унапред будемо спремни у случају епидемије, без обзира да ли се ради о људима, биљкама или животињама. То представља заиста један велики корак напред за читаву државу, али и за све грађане", поручила је Беговићева.
Она каже да америчка стартап компанија Гинко Бајоворкс постоји већ 15 година и да је једна од најозбиљнијих биотехнолошких компанија у САД, вероватно и у свету.
"Сачињавају је сјајни, млади, изузетно образовани људи, веома храбри са својим идејама и људи који желе да учине свет одрживим и примене нове принципе како би оставили неким новим генерацијама свет бољим него што јесте данас", рекла је Беговићева.
Гинко Бајоворкс фокусиран је на синтетичку биологију и генетски инжењеринг. Бави се претежно применом знања у синтетичкој биологији у различитим областима, укључујући производњу специјалних хемикалија, мириса, хране и фармацеутских производа. Компанија нуди иновативна решења у различитим областима, укључујући оне у пољопривреди, фармацеутској индустрији.

Србија одлична прилика за сарадњу у биотехнологији

Један од оснивача компаније "Гинко Бајоврокс" из Бостона Рашма Шети, нагласила је да ће сарадња српским компанијама смањити препреке за улаз на тржиште, што ће бити и једна од користи које ће меморандум донети.
„У сарадњи са Србијом видели смо одличну прилику“, рекла је Шети за Танјуг и нагласила да ће тај потенцијал бити још већи отварањем БИО4 кампуса који ће додатно убрзати академску заједницу, истраживаче и владу у заједничком циљу везаном за просперитет у овом чаробном сектору, оценила је она.
Како каже, раде са бројним компанијама, а међу њима је и једна која производи парфеме који су направљени тако што је за базу коришћено цвеће које више не постоји на планети. Он је направљен на основу секвенце генома биљке која је изумрла.
Каже да их је за покретање комапније мотивисала чињеница да је тада простор за дизајн у биотек свери био ограничен. Додаје да су желели да претражују интелигентије и брже, да инвестирају у одличан софтвер.
Од оснивања компаније десиле су се многе промене о којима се некада само могло причати, а данас синтетичка биологија решава изазове будућности.
„Јавиле су се различите технологије, секвенцирање ДНК, различите технологије измене генома, јавила се спектрометрија, што је отворило могућност да истражимо ДНК, РНК и молекуле који су у њима, а скуп свега тога довео је до инжењеринга биологије и ћелија много више него пре 10 година“, рекла је Шети на панелу уочи потписивања Меморандума.
Подсетила је да не бисмо имали ковид вакцину да није било свега тога.
Такође је нагласила да њена компанија мисли и о безбедности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала