- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Руски спортисти изложени дискриминацији; Олимпијске игре - средство политичког притиска

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Забрана учешћа руским спортистима на међународним такмичењима је етничка дискриминација Русије, а позив на Олимпијске игре није безусловно право најбољих спортиста, него привилегија која се не заслужује спортским резултатима, већ политичким гестовима, изјавио је руски председник Владимир Путин на форуму „Русија-спортска држава“.
Поред тога, према његовим речима, захваљујући неким руководиоцима актуелног Међународног Олимпијског комитета, Русија је сазнала да се саме игре могу употребити као средство политичког притиска против људи који са политиком немају никакве везе.
Председник Русије је нагласио да је спортски покрет сада на тесту кохезије и оданости олимпијским принципима једнакости и поштене борбе.
Путин је подсетио и на предлог бројних чланова МОК-а да се промени Олимпијска повеља.

„Такође смо сазнали да је Олимпијска повеља, наводно, застарела и да је изгубила универзални карактер. Неки спортски званичници дали су себи за право да одлучују на кога се односи Олимпијска повеља, а на кога не. Такви приступи противречни су самој природи спорта, оценио је руски лидер.

Он је изразио увереност да постоје вредности које се не смеју издати, укинути, заменити за нешто или продати, а једна од њих је, безусловно, спорт и његова обједињујућа снага, укључујући и смисао међународних спортских организација.
У марту 2023. године, МОК је препоручио међународним федерацијама да руским спортистима који нису подржали специјалну војну операцију дозволе да се такмиче у неутралном статусу.
Истовремено, организација је предложила да се спортистима повезаним са оружаним снагама и безбедносним органима, као и националним тимовима, ускрате такмичења у тимским дисциплинама. Неке међународне федерације, као обавезан услов да Руси буду примљени на међународна такмичења, постављају и то да потпишу декларацију којом се осуђује СВО.
Руски спортисти на Олимпијским играма у Токију - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СПОРТ
„Антируска хистерија – против спорта“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала