- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ђедовић Хандановић са ММФ-ом: Значајне реформе спроведене у енергетском сектору

© Tanjug / MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆМинистар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић са мисијом ММФ.
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић са мисијом ММФ. - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са мисијом ММФ, коју предводи шеф мисије Донал Мекгетиган, о унапређењу регулаторног оквира и спровођењу реформи у енергетском сектору, посебно у "Електропривреди Србије", текућим и планираним инвестицијама и стратешким правцима развоја у овој области.
"За мање од годину дана од формирања Владе, Министарство рударства и енергетике остварило је значајне резултате практично у свим областима. У законодавној сфери усвојене су измене и допуне Закона о коришћењу ОИЕ, чиме су створени услови за више зелених мегавата уз очување стабилности енергетског система. То је омогућило спровеђење првих аукција за доделу тржишних премија за ОИЕ, које су резултирале са нових више од 700 MW производних капацитета из ОИЕ и инвестицијама вредним 1,2 милијарде евра, што ће позитивно утицати и на раст БДП", рекла је Ђедовићева.
Истакла је да је изменама Закона о енергетици и формирањем независне Републичке комисије за енергетске мреже, задужене за контролу пословања оператора преносног система електричне енергије и оператора транспортног система природног гаса, омогућена успешна реформа гасног сектора, наводи се у саопштењу.
"Поред тога, значајне реформе на унапређењу управљања ЕПС-ом реализоване су у току ове године и њихово спровођење се наставља", навела је она.
Додала да је у завршној фази израда стратешких докумената - нове Стратегије развоја енергетике и Интегрисаног националног енергетског и климатског плана, којима ће бити постављени кључни циљеви у погледу повећања учешћа ОИЕ у енергетском миксу, смањења емисије штетних гасова и повећања енергетске ефикасности.
Ђедовић Хандановић је подсетила да је Влада доношењем Полазних основа плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности за период до 2028. са пројекцијама до 2030. године, утврдила листу приоритетних пројеката који обухватају све делове енергетског сектора, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
"Приводе се крају радови на изградњи гасне интерконекције са Бугарском којом остварујемо приступ новим изворима снабдевања гасом, пре свега из Азербејџана. У завршној фази је и изградња новог блока ТЕ Костолац Б3, снаге 350 MW, који ће донети већу сигурност снабдевања електричном енергијом. Приоритети за наредни период обухватају, између осталог, изградњу РХЕ Бистрица, која је кључна за бржу интеграцију ОИЕ, и наставак улагања у преносну мрежу које смо започели и јачање повезаности са земљама региона и са ЕУ", додала је она.
Како је истакла, покренуте су и значајне инвестиције у дистрибутивну мрежу, које ће омогућити већу поузданост снабдевања уз смањење губитака на мрежи.
"Започели смо такође припреме за изградњу нафтовода ка Мађарској који ће омогућити диверсификацију и у области снабдевања сировом нафтом", навела је она.
Нагласила је и да су један од приоритета Министарства подршка локалним самоуправама и домаћинствима у циљу значајног смањења потрошње енергије.
"У сарадњи са Светском банком обезбедили смо 50 милиона долара која ће бити утрошени на суфинансирање унапређења енергетске ефикасности око 50.000 домаћинстава, након што је већ 20.000 домаћинстава било раније обухваћено обим програмом. У овој години потписани су уговори са 131 локалном самоуправом, вредности 1,8 милијарди динара, а већина тих градова и општина расписала је јавне позиве за грађана и по броју пријављених видимо да је интересовање велико", рекла је она.
Ђедовићева је додала да је спроведен и јавни позив за унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама, где је предвиђена санација 21 објекта, а напредују пројекти енергетске санације ВМА, као и 26 зграда централне власти, а први радови се очекују почетком следеће године.
На састанку је разговарано и о успешним реформама покренутим у ЕПС-у, именовању професионалног Надзорног одбора, као и о наредним корацима у реформи тог предузећа.
Како се додаје у саопштењу, било је речи о заштити енергетски угрожених купаца и припремљености енергетског сектора за наредну зиму, где је ситуација оцењена као доста повољнија у односу на претходну годину, посебно кад је реч о хидрологији, резервама угља и резервама гаса.
Разговарано је и о новом намету на руски гас који је најавила бугарска Влада и последицама његове евентуалне примене.
Мекгетиган је рекао да је енергетски сектор у средишту стенд - бај аранжмана и похвалио досадашњи рад Министарства и Владе Србије.
Он је нагласио да су значајне реформе спроведене у претходном периоду и да је енергетски сектор у Србији у бољем стању него у време кад је програм са ММФ започет.
Мисија ММФ, која је јуче започела посету поводом другог разматрања резултата актуелног стенд - бај аранжмана са Србијом, борави у Србији до 31. октобра, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала