Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасан план Европе да Србија призна Косово на мала врата

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЕвропски парламент, ЕУ
Европски парламент, ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Захтев за изручење Милана Радоичића, садржан у резолуцији Европског парламента усвојеној у четвртак, апсолутна је правна бесмислица, али и евентуални потез који би Приштина и Европа протумачили као први знак да Србија признаје такозвано Косово.
Ово је одговор адвоката Бранислава Тапушковића на потврду Виоле фон Крамон, посланика Европског парламента и известиоца за „Косово“, да се ова ставка налази у Резолуцији Европског парламента која се бавила случајем Бањска.

Апсолутна правна бесмислица

Тапушковић додаје да је овај захтев толико бесмислен да не заслужује ни коментар.
„Што се тиче изручења Радоичића, то је апсолутна бесмислица јер не постоји правни основ за то. И по нашем Уставу то је немогуће, јер смо ми призната држава у Уједињеним нацијама, а од нас се тражи да га испоручимо покрајини која је у саставу Србије по свим правним нормама,“ каже Тапушковић.
Из тог разлога, истиче наш саговорник, захтев о изручењу, који стоји у Резолуцији ЕП је неодржив.
„Ми смо имали и раније киксева по оваквим питањима испоручивања наших грађана (Хашком Трибуналу прим.а.) али то сада није тема. Суштина је да не постоји ниједан правни сегмент, ниједан правни основ на основу које би ЕП од нас тако нешто захтевао. Уколико треба да му се суди, нека му се суди у Београду,“ напомиње Тапушковић.

Лукав покушај европарламентараца

О томе чији је интерес да се ово захтева и зашто се на томе инсистира, Тапушковић каже да није његово да говори.
„Овај захтев нема утемељеност ни у једном нашем закону, нити Уставу и то је вероватно познато и онима који су састављали ову Резолуцију и који су за њу гласали. Косово и Метохија је још увек у нашем Уставу и интегрални је део Србије. Докле год је то тако не може нико да тражи од Србије да испоручи Пришини било кога, и за било које друго дело. Дакле, уколико бисмо овај захтев из Резолуције ЕП испоштовали и испоручили некога нашој покрајини која нема признату државност у УН, то би било бесмислено а то би био за њих први знак да Србија признаје Косово као државу,“ објашњава Тапушковић.

Изручење би повукло друга изручења

Адвокат са Косова и Метохије Небојша Влајић у писаној изјави за Спутњик објашњава да се Приштина позива на свој Закон о пружању међународне правне помоћи.
„Али ми то не можемо да признамо јер тај закон регулише сарадњу држава у кривичноправним стварима. Ако би дошло до изручења њега (Радоичића), онда би морали да буду изручени сви које Приштина потражује. И то не само из тог предмета, већ из свих где су окривљени Срби, а који живе у Србији,“ објашњава Влајић.
Фон Крамон је навела, објашњавајући овај захтев, да су косовске институције надлежне за истраге везне за њихове држављане, и да се ради о томе да мора да постоји сарадња Србије како би биле пружене све чињенице и подаци са терена.
Подсетимо, Европски парламент усвојио је у четвртак Резолуцију о мерама против Србије поводом случаја Бањска, уколико се докаже њена умешаност у то.
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
СРБИЈА
Позив из Стразбура да се казни Србија – без икаквих доказа
У тексту, објављеном на сајту Европског парламента, најоштрије се осуђује, како је наведено, „ терористички напад на косовске полицајце“ у Бањској 24. септембра 2023. и позивају се све стране на деескалацију ситуације на северу Косова.

Објашњење Фон Крамонове

Посланици Европског парламента помно прате текуће истраге косовских власти и позивају Србију да у потпуности сарађује и да, како је речено, одговорне за напад који тренутно бораве у Србији приведе правди, укључујући и омогућавање њиховог изручења Косову.
Иначе, бивши потпредседник Српске листе Милан Радоичић преузео је на себе целокупну одговорност за дешавања у селу Бањска на северу Косова и Метохије где је настрадао један албански полицајац и три Србина. Он је приведен 3. октобра од стране Управе криминалистичке полиције Београда, после чега му је одређено полицијско задржавање до 48 часова. Уз кривичну пријаву приведен је у Више јавно тужилаштво у Београду, алу му суд није одредио притвор, већ меру забране напуштања пребивалишта. Забрањено му је и да иде на Косово и Метохију, да без одобрења суда напусти Србију, и има обавезу да се сваког 1. и 15. у месецу јавља полицијској станици. Такође, одузета му је путна исправа, а и упозорен је да се против њега може одредити притвор уколико прекрши било коју од ових мера и обавеза.
Радоичић се иначе сам одазвао 30. септембра позиву државних органа Републике Србије и у својству грађанина дао изјаву у Министарству унутрашњих послова о догађајима у Бањској, 24. септембра, на северу КиМ.
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
СРБИЈА
ЕП изгласао Резолуцију - мере против Србије ако се утврди да је умешана у догађаје у Бањској
Адвокат Горан Петронијевић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
СРБИЈА
Петронијевић: Нема доказа да је Радоичић извршио кривична дела за која се терети
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала