- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Препорука“ из Европе за одлагање пописа: Научили да с Црном Гором разговарају преко ултиматума

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПопис становништва
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Предлог Европског парламента да се одложи попис у Црној Гори на пола године је типични примјер како Европа комуницира с малим земљама, како кажу у ЕУ, трећег или четвртог концентричног круга и једини начин комуникације са земљама попут Црне Горе, а то је – ултиматум, каже ректор Универзитета Медитеран, професор права Саво Марковић.
Посланици Европског парламента усвојили су Резолуцији о Црној Гори извјестиоца Тонина Пицуле, уз додате амандмане којима се предлаже одлагање пописа који је заказан од 1. до 15. новембра.
У амандманима који се односе на попис између осталог се наводи да се Црна Гора позива да одавно закашњели попис становништва и станова обави у складу са међународним стандардима и стандардима ЕУ и ,,чим се заврши политички застој у земљи, те да се ово важно питање не користи као још један изговор за јачање поларизације друштва“.

„Препоруке“ и резолуције из Европе

Предсједник Црне Горе, премијер, као и све партије власти су за одржавање пописа, а томе се противи ДПС са неколико партија које су подржавале његову 30-годишњу владавину.
„Европа не зна за други начин комуникације са малим државама већ на овај како је донесена поменута резолуција. Од нас у Црној Гори се очекује да сагнемо главе и да се одрекнемо наших државних и националних интереса. Поготово када се зна да је идеолог амандмана за одлагање пописа Тонино Пицула са пар својих истомишљеника, који су предложили да се попис у Црној Гори одложи на пола године, док се не створе “одређени услови”. Порука је јасна, услови могу бити исправни и по мјерилима ЕУ једино ако их спроводи ДПС. Од када ДПС није на власти, то не одговара ЕУ, па разним резолуцијама, одлукама, углавном показују колико жале због силаска са власти однарођеног система Мила Ђукановића“, поручује Марковић у изјави за Спутњик.

Шанса да се грађани слободно изјасне

Наш саговорник указује да су грађани Црне Горе коначно добили шансу да се слободно изјасне ко су, шта су, којим језиком говоре, коју вјеру практикују...
„Држава је донијела одлуку да се попис одржи. На то не треба да утиче ни мишљење неколико министара у још актуелној влади који се такође залажу за одлагање пописа, јер кад погледамо из којих политичких структура долазе, веома је уочљиво да су то политичке снаге које су подржавале бочно Ђукановића у његовој владавини. У Црној Гори се формира једна политичка већина која жали за одласком Мила Ђукановића са власти, а потпомогнута и разним одлукама из ЕУ. А Ђукановић је био апсолутни послушник ЕУ, у смислу да је спроводио све одлуке које су допринијеле умањењу државности и суверенитета земље, као и осталих земаља на Западном Балкану“, истиче Марковић.
Он додаје да из ЕУ на народ у Црној Гори гледају као на неке урођенике, а систем називају претполитичким.
„Попис се мора одржати, јер то није политичко већ статистичко питање и потреба. Попис треба да покаже са којим ресурсима држава располаже, да укаже у ком смјеру треба да се води популациона политика, економски развој, планирање развоја...Они који позивају народ на бојкот пописа мислим да га баш потцјењују, као да народ не зна да се изјасни. И то га потцјењују на један баш примитиван начин. Прво траже на изборима глас тог народа, а сада би да му нареде како да се изјасни. Ми јесмо ниско пали, али нисам очекивао од ЕУ да иде толико ниско у својим захтјевима“, каже Марковић за Спутњик.
Статистика - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
РЕГИОН
Чега се Мило плаши – пописа или броја Срба
Његово Преосвештенство Епископ изабрани будимљанско-никшићки г. Методије - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
РЕГИОН
Владика Методије о попису у Црној Гори: Не напуштајте дух предака који су се писали као Срби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала