Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина депортовала оца Фотија, игумана манастира Девине воде код Звечана

© Фото : Спутњику уступила Епархија Рашко - призренскаOтац Фотије, игуман манастира Девине воде
Oтац Фотије, игуман манастира Девине воде  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Протосинђел Фотије, вишегодишњи игуман манастира Девине воде, депортован је данас са Косова и Метохији по одлуци власти у Приштини.
Отац Фотије, који је иначе рођен у Скопљу, од 2004. године служио је у Манастирима Сопоћани и у Грачаници, а од 2009. године именован је за настојатеља манастира Девине воде код Звечана.
Поводом његовог депортовања огласила се и Епархија рашко-призренска која овим поводом изражава оштар протест због овакве одлуке власти у Приштини.
“Епархија рашко-призренска најоштрије протествује због депортације са КиМ игумана манастира Девина вода протосинђела Фотија. Протосинђел Фотије, вишегодишњи игуман манастира Девина вода у општини Звечан, данас је 20. октобра, по хитној процедури депортован са Косова и Метохије од стране косовске полиције без икаквог образложења”, стоји у саопштењу Епархије.
У саопштењу се наводи да као страни држављанин отац Фотије уназад пет година аплицира за боравишну дозволу у Приштини.
“У складу са косовским законима, отац Фотије, као држављанин Северне Македоније је као и друга свештена лица наше Епархије која немају косовска документа аплицирао последњих пет година, сваке године за боравишну дозволу. Редовно је и без икаквих проблема добијао продужења боравишне дозволе, а пре десетак дана успешно је положио и имиграциони тест који организује Министарство унутрашњих послова Косова”, пише у саопштењу.
Отац Фотије је и данас отишао у Приштину како би преузео документа за боравишну дозволу, уместо тога он је депортован и спроведен на гранични прелаз Ђенерал Јанковић.
“За данас 20. октобра имао је заказан термин у Департману за странце и имиграцију у Приштини, где је требало да добије привремену косовску личну карту са боравишном дозволом за наредних пет година. Отац Фотије као и друга црквена лица наше Епархије која аплицирају за косовска документа ову процедуру пролазе уз координацију мониторинг тима ОЕБС-а, чији су представници били присутни у току данашњег догађаја. Отац Фотије је стално настањен у манастиру Девина вода, иако пријављену адресу има при Епархији у Призрену, јер му је својевремено саопштено да ”север Косова није у систему” и да не може да аплицира за косовска документа са своје адресе на којој живи”, закључује се у саопштењу Епархије рашко-призренске.
Отац Фотије рођен је 25.8.1981. године у Скопљу. Након завршене музичке академије у Софији (Бугарска) посветио се монашком животу. У Епархији рашко-призренској СПЦ је од 2004. године. До 2009. служио је при манастиру Сопоћани и у Грачаници, где је провео највише времена. Године 2009. именован је за настојатеља манастира Девина вода код Звечана, где је од тада боравио пуних 13 година обављајући своје монашке дужности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала