- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

САД увеле санкције деци Милорада Додика

© AP Photo / Mark LennihanЗастава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су на листу санкција додале децу председника Републике Српске Милорада Додика, Горицу и Игора, саопштило је Министарство финансија САД.
Како се наводи у допуњеној листи Канцеларије за контролу стране имовине америчког министарства финансија, на листу санкционисаних лица додати су Горица и Игор Додик.
Поред њих на списку се налазе и ресторан "Агапе" у власништву Горице и Иване Додик, компанија "Агровоће" која се доводи у везу са Горицом, као и компанија "Фрут Еко" која се доводи у везу са Игором Додиком, али и компанија "Глобал Либерти" која се доводе у везу са Игором и Горицом.
Како наводи Министарство финансија САД, две особе и четири компаније са листе чине језгро мреже подршке посебно означеног држављанина и председника Републике Српске Милорада Додика.
"Припадници ове мреже, међу којима су Додикова пунолетна деца, омогућавају наставак Додиковог корумпираног деловања у босанскохерцеговачком ентитету РС, што му омогућава да извлачи јавна средства из РС с циљем сопственог богаћења и богаћења његове породице на рачун грађана БиХ и функционалних власти у земљи", додаје америчко министарство.
Подсећају да су САД против Додика увеле санкције и 5. јануара 2022. године, као и 17. јула 2017. године због опструирања Дејтонског мировног споразума.
Спомиње и се и утицај Додика на доношења Закона у НСРС о непримењивању одлука Уставног суда БиХ и високог представника у БиХ у Републици Српској чиме се, како наводе, омета примена Дејтонског мировног споразума. Додају да је Кристијан Шмит поништио тај закон и да је највише правосудно тело БиХ подигло оптужниц против Додика због игнорисања ових одлука.
Кажу и да је данашња одлука о санкцијама Додиковој деци заснована на претходним америчким санкцијама и визним ограничењима осмишљеним да промовишу одговорност за особе које, како наводе, доприносе корупцији и подривају демократске процесе или институције.
"Ове акције су део ширих напора америчке владе да промовише мир, стабилност и функционално демократско управљање у региону Западног Балкана", стоји, између осталог, у саопштењу Министарства финансија САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала