- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Велики Боби никада није могао да преболи лет из Београда /видео/

© Sputnik / Ю. НижниченкоБоби Чарлтон
Боби Чарлтон - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
Сер Боби Чарлтон, легендарни фудбалер и функционер Манчестер јунајтеда, преминуо је у 86. години, а један од најважнијих момената у његовој богатој каријери догодио се у Београду, тада престоници СФР Југославије, 5. фебруара 1958. године, на стадиону Југословенске народне армије.
Четири године пошто је постао професионални фудбалер, иако је породица желела да буде електроинжењер, Боби је као члан чувене генерације Јунајтеда под изменом Базбијеве бебе, стигао у Београд на дуел са Црвеном звездом у Купу шампиона.
Сретен Николић - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
СПОРТ
Николић у Миљановом корнеру: Имам људе који су спремни да у Партизан уложе 30 милиона евра /видео/
Постигао је Чарлтон два гола у Београду, водио је Манчестер са 3:0 после првог полувремена, али је Звезда у наставку успела да изједначи – двоструки стрелац био је Бора Костић, а једном се у стрелце уписао Лазар Тасић.
По повратку из Београда авион који је превозио делегацију Јунајтеда доживео је хаварију у Минхену, страдале су 23 особе, а Чарлтон је успео да преживи, задобивши мање повреде.
Али, због стања шока у ком је био, живот му је спасао млади голман Хари Крег који је дебитовао за Јунајтед само 46 дана раније.
Са повредама, али свестан, кренуо је у мисију спасавања саиграча, успео је да извуче Чарлтона и запаљеног авиона, потом и самог тренера Мата Базбија.
Боби се ипак вратио фудбалу, наступао је за Јунајтед до 1973. године, одиграо је 606 утакмица и постигао 199 голова, а финиш каријере провео је у Престону, Вотерфорду, Њукаслу из Аустралије, Перту и Блектаун ситију.
Постао је легенда енглеског фудбала, али му је требало готово пола века да отвори душу о трагедији из Минхена и чињеници да је последњи пут са страдалим саиграчима играо у Београду.
„Помислио сам, зашто ја? Зашто се мени ништа није десило, а моји пријатељи су страдали? Осетио сам да то није фер, требало ми је много времена да се помирим са тим, заиста. Толико младих да страда, на прагу великог успеха, нисам могао да разумем зашто“, говорио је Чарлтон.
Легендарни фудбалер преминуо је у суботу у 86. години живота.
Боби Чарлтон - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
СПОРТ
Преминуо Боби Чарлтон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала