- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Још није потврђено присуство вируса грипа у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићДом здравља Стари град у Београду
Дом здравља Стари град у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
Директорка Института „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је да у референтној националној лабораторији „Торлак“ још није потврђено присуство вируса грипа у Србији.
„Али, наше чекаонице су пуне пацијената са респираторним симптомима, што је очекивано за овај период. У ово време имамо различите вирусе који доминирају и који су слични. Клиничке манифестације су карактеристичне, пацијенти се јаве тек када је повећана телесна температура, имају кијавицу и кашаљ, и уколико дође до болова у мишићима, то је знак и да се пацијент ипак јави лекару“, рекла је Јовановићева за Танјуг.
Што се тиче вируса корона, Јовановићева каже да је присутан и да ће бити „сапутник“ у наредним месецима и годинама.
„Током прошлих седам дана, закључно са 19. октобром тестирано је око 20.000 особа код којих је постојала сумња да се ради о ковиду. Међутим, тек нешто око 22, 23 одсто тих пацијената има позитивне налазе“, рекла је Јовановићева.
У случају да се потврди вирус ковида пацијент треба се придржава правила која су до сада била позната, додаје она, што се пре свега односи на останак у кућним условима.
Грађани и даље долазе да се вакцинишу против ковида, рекла је Јовановић, посебно они чије је здравствено стање такво да постоји доза страха да уколико се јави инфекција ковидом њихово здравствено стање због основне болести може да се искомпликује.
„Ми недељно региструјемо око 300 особа које се вакцинишу против ковида. У овом тренутку даје се бивалентна вакцина, која се даје после примарне вакцине, јер она покрива највећи број сојева и доступна је и у домовима здравља и на Институту за јавно здравље“, рекла је Јовановићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала